Close-up

Alida (21): "Mijn lichaam is een kunstwerk vol vitiligo-vlekken"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Alida (21): "Mijn lichaam is een kunstwerk vol vitiligo-vlekken"

"Het begon allemaal toen ik zes jaar oud was met een klein wit vlekje op mijn been, dat geleidelijk groter werd. Mijn moeder en ik hadden geen idee wat het was, maar later bleek het vitiligo te zijn, een huidaandoening waarbij pigment verdwijnt en het haar wit wordt.

Van mijn vijfde tot mijn achtste levensjaar woonde ik in Suriname, waar de vlekken nog geen problemen veroorzaakten. Ik beschouwde ze als normaal. Toen ik naar Nederland verhuisde, waren de vlekken al meer uitgebreid naar mijn gezicht. Ook waren sommige delen van mijn haar wit. Op school vonden mijn klasgenoten dat vreemd. Ze wisten niet hoe ze ermee moesten omgaan. Ze keken me vies aan en waren bang dat het besmettelijk was. Ook maakten ze er allerlei grappen over. Zo werd ik een koe of een oma genoemd vanwege mijn witte haren. Ik wist niet wat me overkwam, opeens werden er allerlei dingen over me gezegd. Dat zorgde ervoor dat ik me buitengesloten en onzeker begon te voelen.

Mijn liefde voor sport heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik meer zelfvertrouwen kreeg. Op mijn negende begon ik met atletiek als uitlaatklep tegen het pesten. Tijdens wedstrijden moest ik korte broekjes aan en dat hielp me met het overwinnen van mijn angsten. Ik had de meeste vlekken op mijn benen, dus iedereen kon dat dan zien. Maar met elke wedstrijd voelde ik me meer comfortabel. Mensen keken me helemaal niet meer vies aan, maar begonnen me juist op een positieve manier te herkennen aan de vlekken. Uiteindelijk ben ik zelfs Europees Kampioen discuswerpen en kogelstoten geworden en maak ik nu kans om naar de Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen te gaan.

Inmiddels zou ik niet meer willen dat de vlekken verdwijnen, ze horen bij me. Het is eigenlijk gewoon een kunstwerk op mijn lichaam. Dat wil ik ook aan anderen met vitiligo meegeven: durf jezelf te laten zien aan de wereld. Wees niet bang, want je vlekken zijn eigenlijk heel bijzonder. Het is echt een piece of art.

Ik vind het heel cool dat ik een van de weinigen in de professionele sportwereld ben met vitiligo. Soms werkt het ook als een goede afleidingsmanoeuvre. Als mensen naar mijn vlekken kijken denk ik: blijf jij maar kijken, dan focus ik me op de wedstrijd!"

- Alida van Daalen

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie