OMG

Man met vitiligo maakt speciale poppen voor kids met een aandoening

foto: Instagram: joaostanganelli
  1. Newschevron right
  2. Man met vitiligo maakt speciale poppen voor kids met een aandoening

De Braziliaanse João Stanganelli heeft de huidaandoening vitiligo. Hierdoor verdwijnt er op verschillende plekken pigment uit zijn huid, waardoor er lichte vlekken verschijnen. João is zelf trots op zijn unieke uiterlijk, maar weet dat dit niet voor iedereen even makkelijk is. Daarom besloot hij een tijd geleden om kinderen met dezelfde aandoening een zelfvertrouwenboost te geven. Hij leerde haken en maakt nu poppetjes met precies dezelfde plekken op hun huid als de kids zelf.

"De vlekken die ik heb zijn prachtig. Wat me pijn doet, zijn de gebreken in het karakter van mensen."

Uitdaging
Toen de 64-jarige João wegens gezondheidsredenen minder moest gaan werken, daagde zijn vrouw hem uit om te gaan haken. Zo zou hij in ieder geval toch lekker bezig blijven. Binnen een paar dagen had hij het kunstje onder de knie en begon hij met het maken van poppen voor zijn kleindochter. Als opa wilde hij dat ze hem op een speciale manier kon herinneren, dus maakte hij een popje met dezelfde huidvlekken als hijzelf.

Poppen voor iedereen

De vitiligo-pop was een succes en João besloot om ook anderen op te vrolijken met een speciale pop. Voor kinderen die zich niet kunnen herkennen in de standaard Barbies of actiefiguren, knutselt hij poppetjes in elkaar die precies op de kids lijken. Ze hebben bijvoorbeeld dezelfde gevlekte huid, haaruitval, zitten in een rolstoel of zijn blind.

Held

João heeft al heel wat mensen van over heel de wereld blij gemaakt met zijn creaties. Op zijn Instagramaccount laat hij al zijn werk zien en van zijn 19,8 duizend volgers ontvangt hij niks dan liefde en respect. "Dit is geweldig! Ik heb zelf vitiligo en ik wou dat dit er was toen ik een kind was. Ga zo door!"

Ster advertentie
Ster advertentie