FunX

Mo-Yccia (20) heeft vitiligo en werd gescout als model: "Gaf me zelfvertrouwen"

foto: Instagram/ moycciahanley
  1. Newschevron right
  2. Mo-Yccia (20) heeft vitiligo en werd gescout als model: "Gaf me zelfvertrouwen"

De 20-jarige Mo-Yccia heeft sinds haar vierde vitiligo. Bij de huidaandoening verdwijnt het pigment uit het haar en de huid, waardoor er melkwitte vlekken op het lichaam ontstaan. In de Mental Health Club-podcast gaat ze met Tannaz in gesprek over de mentale gevolgen van de huidziekte en over hoe ze tweeënhalf jaar geleden met haar bijzondere uiterlijk werd gescout op Instagram.

Quote

Toen ik kleiner was, vroeg ik mezelf vaak af: "Waarom ben ik niet zoals de rest?"

Mo-Yccia

Onzekerheid

Mo-Yccia had als klein kind al vitiligo, maar rond haar achtste werden de vlekken op haar huid steeds zichtbaarder. "Ik hield me er toen echter niet veel mee bezig, omdat ik nog klein was", vertelt ze. "Alleen toen ik naar de middelbare school ging, trok ik het me wel meer aan. Ik kwam in de puberteit en het leren kennen van nieuwe mensen vond ik altijd spannend, omdat ik niet wist hoe ze zouden reageren. Bovendien werden de vlekken in deze periode ook erger, wat me onzeker maakte", aldus het model.

Mentale klachten

Wetenschappelijk onderzoeker en docent aan de Universiteit van Leiden, Sylvia van Beugen, vertelt in de podcast dat een huidaandoening een zeer grote impact kan hebben op je mentale gezondheid, hoewel dit vaak wordt onderschat. "Uit onderzoek is gebleken dat een op de drie mensen mentale klachten ervaart door de aandoening. Denk aan: stemmingsklachten als angst of een depressie, maar ook aan onzekerheid, een verminderd zelfvertrouwen, schaamte of problemen in de omgang met mensen." Ze legt uit dat mensen met een huidaandoening zich soms gaan afzonderen en hierdoor bepaalde dingen niet meer doen die ze eigenlijk wel zouden willen doen, uit angst voor negatieve reacties.

Quote

Een groot deel van de mensen met een huidaandoening voelt zich veroordeeld

Universitair docent Sylvia van Beugen

Gedachten

Mo-Yccia vertelt dat ze gelukkig nooit last heeft gehad van pesterijen. Wel maakte ze zichzelf gek met haar gedachten. "Ik had gedurende acht jaar op school gezeten met dezelfde kinderen, die mij hebben zien groeien met vitiligo. Ik vond het eng om naar een nieuwe school te gaan en nieuwe mensen te leren kennen." Daarbij vertelt ze dat ze in diezelfde periode verhuisde naar een ander dorp, wat het allemaal alleen maar spannender maakte. "Bij de kennismakingsdag op de middelbare school was iedereen heel aardig, maar de vraag die bij mij gelijk opkwam was: blijven ze wel zo aardig? Omdat ik altijd wel een woordje klaar heb staan, ben ik gelukkig nooit gepest, maar toch kende ik onzekerheid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Belang omgeving

Sylvia verklaart dat onder andere je omgeving heel erg kan bijdragen aan hoe je met een huidaandoening omgaat. "Het is belangrijk om te blijven praten met mensen om je heen. Leg uit wat de huidaandoening inhoudt, maar ook wat het met je doet om meer begrip en bewustwording te creëren." Ook legt ze uit dat het voor mensen met een huidaandoening extra belangrijk is om stress te voorkomen, omdat dit de aandoening juist kan verergeren. "Door middel van bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen, sporten of het lezen van een boek verminder je de spanning. Voor iedereen is dit anders, maar kijk naar wat voor jou past en probeer daar ook bewust tijd voor te maken."

Gescout op Instagram

Hoewel Mo-Yccia voor een lange tijd onzeker was over haar uiterlijk, trok ze daarmee bij anderen juist de aandacht. Zo'n tweeënhalf jaar geleden werd ze via Instagram gescout als model. "Ik postte altijd al wel foto's, maar had er eigenlijk nooit bedoelingen bij." Nadat ze werd ontdekt, ging het heel snel. "Ik ben inmiddels getekend bij meerdere agencies, waarvan drie in het buitenland. Ook heb ik een campagne voor Marlies Dekkers gedaan en heb ik voor de Primark in de UK mogen shooten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Boost

Mo-Yccia heeft door haar werk als model een enorme boost van haar zelfvertrouwen gekregen. "Al vaker hoorde ik van mensen dat ik uniek was. Ik merkte dat bij mij echt de knop omging toen ik dit ook te horen kreeg van fotografen waarmee ik ging werken. Ik dacht: zij zeggen dit niet zomaar om me goed te laten voelen, maar vinden dit echt." Ze vertelt dat ze om deze reden heel graag door wil blijven gaan met modellenwerk, om zo ook andere mensen te inspireren. Mo-Yccia durft te zeggen dat als ze nu geen model was geweest, ze een stuk minder zelfvertrouwen had gehad.

Advies

"Maak je niet te druk", is het advies dat Mo-Yccia aan haar jongere zelf zou geven. "Ik heb geleerd dat het soms juist beter is om net even wat anders te zijn dan de rest. Hoe hard het ook klinkt: vat elke opmerking of narigheid op als compliment. Er gaat een tijd komen dat je er een positieve draai aan weet te geven."

Wil je meer te weten komen over Mo-Yccia's verhaal en hoe zij vandaag de dag omgaat met vitiligo? Beluister de podcast hieronder.

#64 - Leven met een huidaandoening: hoe Mo-Yccia met vitiligo de modellenwereld rockt. - FunX Mental Health Club

Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie