Close-up

Bailey (18): "Freestyle voetbal gaf me zelfvertrouwen, nu wil ik anderen inspireren"

foto: Emile Vrolijkfoto: Emile Vrolijk
  1. Newschevron right
  2. Bailey (18): "Freestyle voetbal gaf me zelfvertrouwen, nu wil ik anderen inspireren"

"Voetbal is van kleins af aan altijd mijn leven geweest. Op mijn veertiende werd ik gescout door FC Dordrecht. Mijn grote droom om profvoetballer te worden, kwam hierdoor ineens een stuk dichterbij. Na een jaar kwam uiteindelijk de grote plottwist, want ik had nooit gedacht dat ik iets nog leuker zou vinden dan voetbal. Ik ging iedere zondag naar een voetbalschool om mijn techniek nog extra te verbeteren. Daar zag ik een trainer die de bal hoog hield met zijn hakken, alsof het niets was. Dat moment vergeet ik nooit meer. Ik keek naar hem en dacht: dit is écht ziek.

Ik vroeg mijn trainer uiteindelijk om tips voor een trucje, waarna ik een hele week lang oefende om dat ene trucje onder de knieën te krijgen. Het gevoel dat ik kreeg toen het eindelijk lukte, was geweldig. Het triggerde me om beter te worden, daarom bleef ik mijn techniek en freestyle skills ontwikkelen. Ik combineerde het met mijn gewone voetbaltrainingen, maar op mijn vijftiende kwam ik op een punt dat ik een keuze moest maken. Dat was lastig, maar uiteindelijk volgde ik mijn gevoel. Dat zei dat ik voor freestyle moest gaan.

Ondanks dat veel mensen deze keuze aanvankelijk misschien niet konden begrijpen, sta ik tot op de dag van vandaag achter die beslissing. Mijn keuze voor freestyle voetbal was een onzekere beslissing. Op dat moment had ik nog niets bereikt binnen die wereld. Ik was echt nog aan het bouwen. Vanaf het begin zei ik tegen mezelf: 'Ik geef mijn voetbalcarrière nu op, maar daar moet dan wel iets tegenover staan waar ik alles voor ga geven.' Anders zou ik spijt krijgen van het stoppen met voetbal.

Freestyle voetbal heeft me in korte tijd veel gebracht. Ik was altijd een onzekere en introverte guy. Door keihard te trainen om mijn skills te verbeteren, werd ik steeds beter in freestylen en kwamen er geleidelijk meer kansen op mijn pad. Die greep ik aan, ondanks dat ze buiten mijn comfortzone lagen. Zo leerde ik een Duitse freestyler kennen die toen naar Nederland kwam. Hij stelde voor om midden in het centrum van Dordrecht onze trucjes te showen aan mensen. Dat vond ik superspannend, want ik had zoiets nog nooit gedaan. Na veel pushen haalde hij mij uiteindelijk over. Het was geweldig om te zien hoe leuk de mensen het vonden om geëntertaind te worden. Ik ben nog steeds wel een rustige guy, maar dit soort ervaringen zijn wel goed voor mijn zelfvertrouwen geweest.

Inmiddels heb ik twee keer meegedaan aan het WK freestyle. De laatste keer dat ik meedeed, eindigde ik in de top 180 van de 500 deelnemers. Je valt dan op een gegeven moment af, maar je krijgt niet een precieze eindpositie. Daarna heb ik meegedaan aan het NK en werd ik vijfde. Ik ben nu dus de op vier na beste freestyler van Nederland. Ik wil in de komende jaren natuurlijk wel wat plekjes stijgen.

Ik besloot uiteindelijk om alles nog verder uit te bouwen. Ik gaf hier en daar al wat optredens en werd weleens gevraagd om trainingen te geven bij voetbalclubs, maar dat was allemaal low key en handje contantje. Het stelde nog niet heel veel voor. Op een gegeven moment dacht ik: ik vind dit zo leuk om te doen, dat ik mijn passie wil delen met anderen. Daarom besloot ik mijn eigen onderneming te starten. Zoiets opbouwen kost natuurlijk veel tijd en dat had ik niet vanwege mijn eindexamens.

Uiteindelijk besloot ik een tussenjaar te nemen om me op mijn onderneming te focussen. Tijdens mijn zomervakantie besloot ik mee te doen aan het programma ZomerOndernemer in de regio Drechtsteden. In dat programma krijgen jongeren de kans om hun eigen bedrijf op te zetten. Ik werd daardoor gepusht om écht aan de slag te gaan en kreeg de kans om de basis van mijn bedrijf neer te zetten. Gedurende de zomervakantie werden we begeleid en kregen we trainingen en workshops over verschillende thema's. Het was ook een competitie, omdat een jury aan het einde van de zomervakantie bepaalde wie de meeste stappen had gezet. Ik won de competitie uiteindelijk en mag volgend jaar meedoen met de landelijke finale.

Met mijn bedrijf Bailey Freestyle verzorg ik nu shows, trainingen en motivational speeches. Dat doe ik bij voetbalverenigingen, in het onderwijs, maar ook tijdens netwerkbijeenkomsten. Het gaat niet alleen om het feestylen. Natuurlijk, de trucs zijn leuk, maar ik wil ook die diepere laag aanpakken. Daarom kaart ik ook onderwerpen aan als mindset, voeding en discipline.

Het zorgt voor mooie momenten. Zo had ik laatst een jongen van een jaar of negen in mijn groep tijdens een training. Ik legde hem een truc uit, maar die lukte hem niet in één keer, waarna hij meteen in huilen uitbarstte. Hij was gewend dat het normaal wel in één keer lukte. Toen legde ik hem uit dat het mij ook niet altijd meteen lukt en dat je jezelf juist extra goed voelt als het wél lukt na veel oefenen. Uiteindelijk lukte het hem en ging hij blij naar huis. Dat vond ik een mooi moment, want hij realiseerde zich dat je door hard werken wordt beloond. Dat ik kids bepaalde levenslessen kan meegeven met freestyle voetbal, vind ik ontzettend mooi.

Mijn toekomstdroom? Ik leef eigenlijk vooral in het hier en nu, omdat ik merk dat heel veel dingen onverwacht op mijn pad komen. Natuurlijk heb ik weleens gedacht aan de nummer 1 freestyle voetballer van de wereld worden, maar dat is niet mijn einddoel. Dat is misschien leuk voor een avond, maar daarna gaat het leven ook gewoon weer verder. Ik wil vooral veel kids blijven inspireren. Ik hoop dat ik hen kan leren dat zij hun dromen na moeten jagen en dat er hele mooie dingen kunnen ontstaan als je je passie volgt. Die impact hebben op jongeren is mijn grootste doel."

- Bailey (18)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie