Close-up

Can (23): "Door de dood van mijn neefje leerde ik dat ik elke kans moet aangrijpen"

foto: Instagram: @canmemisoglu9foto: Instagram: @canmemisoglu9
  1. Newschevron right
  2. Can (23): "Door de dood van mijn neefje leerde ik dat ik elke kans moet aangrijpen"

"Het is altijd mijn droom geweest om profvoetballer te worden, maar na mijn laatste Nederlandse ervaring ging ik daar niet meer van uit. Ik ben iemand die nooit ├ęcht de kans heeft gehad om mij op dat niveau te bewijzen. Er komt veel vriendjespolitiek bij kijken in de voetbalwereld, maar ik weet dat ik het niveau makkelijk aankan. Op het gebied van mentaliteit wint niemand van mij.

Begin dit jaar speelde ik nog op hoog niveau voor HBS. Ik draaide een sterk seizoen, maar uiteindelijk konden we het niet meer afmaken door corona. Ik verliet de club en verwachtte eigenlijk niet meer een stap te maken. Uit het niets kreeg ik de kans om als profvoetballer aan de slag te gaan in Zweden. Daar speel ik nu voor Eskilstuna City FC in de vijfde divisie van het land. Ik dacht: fuck it, ik ga deze kans gewoon pakken en dan zie ik wel wat er gebeurt. Dit had ik nodig, omdat ik mijn mind even op iets anders moest zetten.

Ik kwam net uit een zware periode. Mijn neefje Bilal werd in december 2019 doodgestoken. Ik heb veel meegemaakt in mijn leven, maar iemand op deze manier verliezen die zo dichtbij je staat, is echt even wat anders. Het was een pijnlijke tijd. Daarom was dit avontuur in Zweden een kans voor mij om mezelf op te laden. Door wat er met mijn neefje is gebeurd, leerde ik dat je alle kansen in het leven moet aangrijpen. God heeft mij met deze kans de rust gegeven die ik nodig had en een kans om mijn droom te laten slagen. Ik kan niet meer wensen dan dit. Aan alle islamitische mensen die dit lezen, zou ik willen vragen of zij een dua voor mijn neefje Bilal kunnen doen.

Toen ik hier net aankwam, zat de club in een slechte flow. Het miste voorin echt aan scorend vermogen. Dat veranderde meteen met mijn komst. Zo scoorde ik in mijn eerste competitiewedstrijd meteen drie goals en gaf ik een assist tegen de nummer twee. In een andere wedstrijd tegen Hertzoga BK wonnen we met 4-5, waarvan ik alle vijf de doelpunten heb gescoord. Het is grappig, want ik krijg nu media-aandacht, maar doelpunten scoren is wat ik al mijn hele leven lang doe.

Het leven hier in Zweden is geweldig. Ik kan me volledig focussen op het voetbal en mijn geloof. Mij zie je niet de hele dag met chickies chillen of uitgaan. Ik raak niet snel afgeleid en leef voor het voetbal en mijn familie. Hier woon ik met twee jongens uit Nederland. We zijn alle drie chille jongens die alleen maar met positieve dingen bezig zijn.

Inmiddels heb ik in 9 competitiewedstrijden 11 goals en 8 assists gemaakt. In de nacompetitie heb ik er nog eentje gescoord, waardoor we nu alleen nog een tweeluik moeten spelen. Als we die winnen, hebben we promotie binnen en gaat de club naar het vierde niveau. Ik hoop dat ik de eerste wedstrijd haal, want ik heb hier en daar wat kleine blessures opgelopen. Maar alsnog ben ik ervan overtuigd dat we het gaan redden. Ik hoop dat ik de club dat kan geven voordat ik wegga. Mijn contract loopt namelijk op 31 oktober af en ik heb vanaf het begin aangegeven dat ik niet zou bijtekenen. Waarom ik hier niet blijf? Ik wil gewoon hogerop en mij bewijzen op Eredivisie- of Tweede Divisie-niveau. Ik weet dat ik het aankan.

Behalve mijn droom om te spelen op een hoog niveau, hoop ik ook ooit het Turkse elftal te halen. Dat heeft er niet mee te maken dat ik me niet Nederlands voel, totaal niet zelfs. Die keuze zou puur gebaseerd zijn op het feit dat ik mij tekort voel gedaan door de Nederlandse voetbalwereld. Ik ben altijd serieus en dedicated geweest en heb altijd aan de lopende band gescoord. Dat terwijl ik zoveel jongens heb meegemaakt die er niets voor doen en duizenden kansen krijgen. Waar ik vooral veel moeite mee heb, is dat ik dat ook hoor van mensen die mij hebben zien voetballen. Ik heb simpelweg nooit de kans gekregen.

Gelukkig heb ik een winnaarsmentaliteit, dus ik zal mijn droom niet snel opgeven. Ik heb op dit moment nog geen aanbiedingen ontvangen, maar ik blijf vertrouwen houden. Ik geloof dat het lot geschreven staat. Zelf ben ik een nuchter persoon. Het zou kunnen dat ik door te voetballen op een hoog niveau in negatieve zin ga veranderen als mens. Het is namelijk een harde wereld. Ik weet dat ik niet wil veranderen hoe ik nu ben en misschien wil God dat ook niet. Ik doe er werkelijk alles aan om mijn droom waar te maken, maar als het uiteindelijk niet zal lukken, heeft God daar een reden voor en daar heb ik vrede mee."

- Can (23)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie