Close-up

Shola (21): "Diabetes hebben went nooit, maar ik laat het me niet belemmeren"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Shola (21): "Diabetes hebben went nooit, maar ik laat het me niet belemmeren"


"Mensen zeggen: Shola, je hebt al achttien jaar diabetes, je bent er toch wel aan gewend? Maar zij snappen niet dat elke dag weer een challenge is. Als mijn suikerwaardes niet goed zijn, heb ik echt een zware dag. Ik ben dan de hele tijd bezig om mijn waardes op orde te krijgen en daarnaast ook mijn gemoedstoestand. Ik zou willen dat mensen zich meer realiseren wat voor impact het heeft.

Ik was vier jaar toen bij mij diabetes ontdekt werd. Als kind was die periode heel erg moeilijk en traumatisch. Mijn vader had net mijn moeder verlaten, mijn broertje was zwaar gehandicapt en dan moest ik nog met diabetes dealen. Ik vond het bloed prikken en insuline spuiten vreselijk eng. Als kind van vier heb je geen idee wat diabetes inhoudt, je leven staat opeens op z'n kop.

Tijdens mijn schooltijd moest ik heel bewust leven en extra voorzichtig zijn. Alles wat je eet of drinkt heeft impact op je bloedsuikers. Je kunt niet zoals alle andere kinderen onbezorgd snoep eten of te veel bewegen. Daarnaast kreeg ik altijd vragen van andere kinderen over het bloedprikken en insuline spuiten. Mijn moeder had me er ook in getraind om te begrijpen wat diabetes is en hoe ik dat aan anderen kan uitleggen.

Vanaf mijn pubertijd ging het veel beter. Ik begon diabetes te accepteren: dit is wie ik ben en het hoort bij mij. Ik heb nu meer balans in mijn privésituatie en daardoor kan ik beter op mijn suikerwaardes letten. Als ik een broodje zie, weet ik precies hoeveel koolhydraten erin zitten en wat ik precies moet doen. Toch blijft het soms lastig om de suikers onder controle te houden, bijvoorbeeld in stressvolle periodes.

Ik ben niet opgevoed met de mentaliteit: je hebt suikerziekte, dus je bent zielig. Mijn moeder zei altijd: "Jij kan honderd jaar worden, ook al heb je diabetes. Je kan gewoon al je doelen behalen". En daar ben ik haar dankbaar voor, ze heeft me overal doorheen gesleept. Natuurlijk zijn er struggles, maar ik heb altijd alles gedaan wat ik wilde. Diabetes heeft mij sterker gemaakt. Ik heb op jonge leeftijd veel kwaliteiten ontwikkelt waar ik nu nog steeds profijt van heb. Ik laat diabetes nooit een belemmering zijn."

- Shola (21)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie