FunX

Isabel (21): "Ik word leip als mensen zeggen dat ik iets niet kan door mijn diabetes"

  1. Newschevron right
  2. Isabel (21): "Ik word leip als mensen zeggen dat ik iets niet kan door mijn diabetes"

"Ik heb diabetes type 1, a.k.a suikerziekte. Ik mag gewoon suiker, maar ik moet wel altijd nadenken bij alles wat ik eet. Prikken, meten, rekenen, spuiten en eten is 24/7 mijn denkwijze. Als ik geen insuline binnenkrijg, kan ik ook niet eten. Eerst diende ik dat toe door te spuiten, maar het is eigenlijk heel onnatuurlijk om jezelf pijn te doen na alles wat je eet. Daarom heb ik sinds een half jaar een insulinepomp die veel voor me uitrekent. Ik hoef alleen op wat knopjes te drukken, lekker makkelijk.

Het lastige blijft dat ik overal altijd tien keer bij nadenk. Als het verkeerd gaat, kan ik namelijk K.O. gaan. Uit eten gaan is daarom altijd een drama. Ik moet namelijk al mijn koolhydraten inschatten en dat gaat wel eens fout. Eten afwegen doe ik eigenlijk niet meer, dat vind ik te belemmerend. Ik eet gewoon en druk op een paar knopjes omdat ik wil genieten zonder limits. That's it.

Ik ben nooit bang, maar wel boos. Ik heb zelf niet voor diabetes gekozen, maar toch moet ik met de nadelen dealen. Ik ben professioneel danseres en dan is diabetes soms wel een ding. Als je beweegt, gaat je bloedsuikerspiegel namelijk naar beneden. Soms voel ik me echt verrot: superbrak, misselijk en geen energie. Dan word ik wel echt heel boos, omdat ik me dan gelimiteerd voel. Maar mijn moeder zei vroeger altijd: 'het enige dat jij hoeft te doen, is een beetje extra nadenken'. Dus ik denk nu altijd gewoon: 'I can do this!' Als mensen zeggen dat ik iets niet kan omdat ik diabetes heb, word ik echt leip. Ik dans je er zo uit!

Mijn diabetes heeft ervoor gezorgd dat ik altijd mijn kansen pak en mijn dromen waarmaak. Als je iets hebt dat je niet wil, ben je blijer met de mogelijkheden die je krijgt. Ik verdien m'n geld met dansen, doe nu een deeltijdopleiding creative business en ga binnenkort ook aan de slag als radio-dj. Een tijd geleden zag ik namelijk een kans bij FunX. Ik ben heel brutaal geweest en ging er gewoon voor. Ik was superblij toen ik een mailtje terugkreeg. Ik ging in training en in januari ga ik voor het eerst live. Daar heb ik superveel zin in! Het is het bewijs dat ik vooruitgang heb geboekt."

- Isabel (21)

CLOSE-UP

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie