Close-up

Nova (34): "Ik werd als baby gestolen van mijn biologische moeder"

foto: Joost Hoving
  1. Newschevron right
  2. Nova (34): "Ik werd als baby gestolen van mijn biologische moeder"

"In 2018 heb ik mijn biologische moeder in Sri Lanka ontmoet. Toen kreeg ik de kans om haar allerlei vragen te stellen over mijn adoptie. Ik dacht altijd dat ik niet goed genoeg voor haar was en dat ze mij daarom had afgestaan. Daarom vroeg ik haar natuurlijk waarom ze dat had gedaan. Uiteindelijk kwam ik tot de schokkende ontdekking dat zij dat helemaal niet wilde. Ze moest me namelijk onder druk afgeven en ik werd gestolen van mijn biologische moeder.

Later ontdekte ik dat mijn biologische moeder was verkracht door een onbekende man en dat ze me ondanks alles wilde houden. Ze was zelfs gestopt met haar opleiding om voor mij te zorgen. Omdat ze als de schande van haar familie werd gezien, heeft mijn oma er alles aan gedaan om mij zo snel mogelijk kwijt te raken.

Van mijn adoptieouders kreeg ik altijd een heel ander verhaal te horen. Zo vertelde mijn adoptiemoeder dat ze in een kindertehuis in Sri Lanka liep met honderden baby's. Volgens haar zou ik mijn armpjes in de lucht hebben gestoken toen ze langsliep, alsof ik meegenomen wilde worden en uiteindelijk 'de uitverkorene' werd. Dat klinkt allemaal heel mooi, maar het is een compleet verzonnen sprookjesverhaal. Ik heb namelijk nooit in een kindertehuis gelegen en mijn adoptieouders wisten precies hoe alles gegaan was. Daarom heb ik ook al jaren geen contact meer met hen.

Ik hoop snel weer naar Sri Lanka af te kunnen reizen om mijn biologische familie beter te leren kennen. Zo heb ik ook twee halfbroertjes en een halfzusje die een zoontje heeft. Door corona heb ik hen helaas niet meer kunnen bezoeken. Ik stuur wel iedere maand een berichtje naar mijn biologische moeder. Helaas ontvang ik niets terug, wat waarschijnlijk komt door de weinige financiële middelen die ze heeft.

Toen ik mijn biologische moeder in 2018 sprak, vond ze het moeilijk om over bepaalde traumatische zaken te praten. Daarom ga ik zeker terug zodra het kan om te kijken of zij het hele verhaal wil vertellen. Dat zou het laatste stukje van de puzzel zijn. Ook wilde ze heel graag naar India om een bepaalde tempel te bezoeken. Toen beloofde ik haar dat ik dat voor haar zou regelen. Die droom wil ik graag voor haar realiseren.

Op dit moment ben ik samen met onder meer schrijver Ranjith Postma bezig met een boek. Het verhaal richt zich op vijf geadopteerde mensen. De een heeft zijn of haar biologische ouders wel gevonden en de ander niet. Ondanks dat hebben zij allemaal wel op de een of andere manier hun leven teruggepakt. Met het boek hopen we andere mensen een hart onder de riem te steken en geld op te halen om een mooie donatie te doen aan een tehuis in Sri Lanka."

Ster advertentie
Ster advertentie