Naar homepage
Up 2 Date

Dit is waarom adopties uit het buitenland per direct zijn stilgelegd

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Dit is waarom adopties uit het buitenland per direct zijn stilgelegd

Demissionair minister Dekker voor Rechtsbescherming heeft vandaag bekendgemaakt dat Nederland per direct adopties uit het buitenland opschort. Het kabinet volgt hiermee het advies van de commissie onder leiding van oud-topambtenaar Tjibbe Joustra. In het rapport van de commissie werden 'ernstige misstanden' bij internationale adopties aan de kaak gesteld.

Rapport

Uit het rapport van de commissie-Joustra bleek dat Nederland zich in het verleden niet voldoende toezicht heeft gehouden op interlandelijke adoptieprocessen. Daardoor is er niet ingegrepen bij misstanden als kinderdiefstal, kinderhandel, vervalsing en diefstal van documenten en corruptie. Hoewel de commissie alleen onderzoek deed naar de periode tussen 1967 en 1997, werd uiteindelijk geconcludeerd dat de misstanden ook nu nog standhouden.

Minister Dekker erkent misstanden

Minister Dekker erkent dat de Nederlandse overheid is tekortgeschoten door "jarenlang weg te kijken" van misstanden bij adopties uit het buitenland. Hij biedt gedupeerden hiervoor zijn excuses aan.

"Adopties uit het buitenland kwam destijds vooral voort uit het goede willen doen", stelt Dekker. "De leidende gedachte was een kansarm kind te redden en tegelijkertijd een vurige kinderwens in vervulling te laten gaan." Daarbij werd volgens hem niet altijd even goed gekeken naar de al dan niet vervalste documenten. "Het goedbedoelde, maar ook wat naïeve sentiment rondom adoptie in het verleden is weliswaar een verklaring voor het handelen, of eigenlijk het niet handelen van de overheid destijds, maar het is geen rechtvaardiging."

Blij

Esther* van Stopadoptie.nl is geadopteerd vanuit Sri Lanka en is blij met het voorlopig opschorten van buitenlandse adopties en de excuses van Minister Dekker. Zo vertelde ze in Turn Up! Bij Esther ging er namelijk van alles mis bij haar adoptieprocedure. Zo waren haar adoptieouders niet geschikt en bleken de adoptiepapieren te zijn vervalst.

"Voor mij kwam dit als een bevestiging aan mij en aan anderen geadopteerden bij wie de papieren niet klopten en waarbij er dingen in de adoptieprocedure zijn fout gelopen [...] dat er hele slechte procedures zijn geweest."

Esther is van mening dat adoptie uit het buitenland moet stoppen: "Omdat er heel lang bij verschillende adoptiestichtingen vanuit winst is gehandeld en niet uit het belang van het kind." Ze geeft aan dat het beter is om die kinderen in hun eigen omgeving op te laten groeien. "In de afgelopen jaren zijn procedures zo geweest dat er gedacht werd vanuit wat beter is voor de adoptieouders en niet het adoptiekind."

Adopties uit het buitenland voorlopig stopgezet

*In verband met privacy is haar naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie