FunX

Dilani sleept Nederlandse staat voor de rechter wegens fout bij adoptie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Dilani sleept Nederlandse staat voor de rechter wegens fout bij adoptie

Voor het eerst sleept een geadopteerd meisje de Nederlandse staat voor de rechter. Dilani Butink is geboren in Sri Lanka en werd geadopteerd door een Nederlands gezin. Tijdens die adoptie zijn haar geboortepapieren vervalst. Ze kan nu haar biologische ouders niet opsporen en hoopt dit te kunnen doen na het proces.

Niks kunnen vinden

Dilani weet niet exact wat er mis is gegaan tijdens haar adoptieproces. "Ik weet wel dat de papieren niet kloppen en dat het lastig is om überhaupt iets terug te vinden," vertelt ze aan Fernando in Start.

Een paar jaar geleden ging Dilani op zoektocht in Sri Lanka. "Ik ben toen ook naar een geboorteregister-kantoor en het ziekenhuis geweest om te kijken bij de patiëntgegevens." Hier kon ze niks over zichzelf of haar moeder vinden. "Het feit dat ik niks terug kan vinden vind ik heel kwalijk."

Grote schaal

Eerst zocht ze nog niet zoveel achter de missende informatie in Sri Lanka, totdat er twee jaar na haar zoektocht bekend werd dat er op grote schaal fouten zijn gemaakt tijdens adoptieprocessen."Baby’s zijn verhandeld, verkocht en gestolen. Toen dacht ik echt: 'het is misschien niet zo gek dat ik niks kan vinden.'"

Niet vrijwillig

De adoptie van Dilani had veel erger uit kunnen pakken. Er bestaat zelfs een mogelijkheid dat haar biologische moeder haar helemaal niet vrijwillig heeft afgestaan. Dit zou Dilani via het proces tegen de Nederlandse staat willen achterhalen, want die zitten volgens haar ook fout en niet alleen Sri Lanka.

Klap in je gezicht

"Als je niks kan vinden over je adoptie, is dat echt een klap in je gezicht," spreekt Dilani uit ervaring. Alleen al een blijk van erkenning vanuit de staat zou haar goed doen. Ze hoopt echter wel meer uit de zaak te halen dan dat. "Ik zou het heel fijn vinden om te weten wie mijn biologische ouders zijn, maar ik hou er uit eigen bescherming ook rekening mee dat dat misschien niet gebeurt. Ik hoop vooral dat ze actie gaan ondernemen en andere geadopteerden gaan steunen bij hun zoektochten."

Ster advertentie
Ster advertentie