Close-up

Nina (24): "Met mijn kledingmerk wil ik zorgen voor meer milieubewustzijn"

foto: Nina Angkotta
  1. Newschevron right
  2. Nina (24): "Met mijn kledingmerk wil ik zorgen voor meer milieubewustzijn"

"Ik ben van Molukse afkomst. In 2007 ben ik voor de tweede keer afgereisd naar waar mijn opa's en oma's vandaan komen. Dat was een bijzondere en geweldige ervaring. Van jongs af aan kreeg ik mee hoe je met elkaar met respect moet omgaan. Ik zag ook hoe de mensen met dezelfde roots als ik met de natuur en hun omgeving omgingen. Zo aten we bijvoorbeeld vis die diezelfde dag gevangen was, maar niet meer dan dat. Er werd niet meer van de natuur genomen en gevraagd dan nodig was. Dat werd voor mij de fundering voor mijn milieubewuste levensstijl en later mijn kledingmerk.

Mode is altijd mijn passie geweest. Het was dan ook mijn droom om ondernemer te worden in de kledingindustrie. Daarbij wilde ik wel milieubewuste keuzes maken. In 2019 ontstond zo het idee voor mijn kledingmerk Unified Nature, waarna ik het in 2020 lanceerde. Dat terwijl ik totaal geen ervaring had met het opzetten van een bedrijf in de mode-industrie. Gelukkig leer je gaandeweg veel lessen. Die maken allemaal deel uit van het proces. Sterker nog, ze zijn het proces. Daarom wil ik jonge ondernemers meegeven om vooral hun dromen na te jagen.

Hopelijk zullen veel meer mensen over een jaar of vijf milieubewuster bezig zijn met de keuzes die ze maken in hun leven. Dit is essentieel om in 2030 de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te kunnen behalen. Met mijn kledingmerk wil ik mensen al voor die tijd in de goede richting sturen en hen helpen om die stap naar bewustere keuzes te zetten.

Velen denken: hoe kan je met goede kleding bijdragen aan een beter milieu? Nou, voor een t-shirt van biologisch katoen worden bijvoorbeeld geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bij traditioneel katoen gebeurt dat wel. Dat is dus superschadelijk voor onze omgeving. Bij stoffen als polyester en nylon zitten zogenaamde plastic microvezels. Als je je kleding wast, komen die vrij. Dat komt dan allemaal in onze wateren en de zee terecht. Veel mensen realiseren zich dat niet en gaan voor gemak. Ze denken wel veel na over wat een kledingstuk kost, maar niet over wat ze precies kopen.

Met Unified Nature wil ik een community voor de toekomst creëren en een positieve impact hebben op de maatschappij. Ik wil daarbij mensen bewust maken van sociale issues en milieukwesties in de wereld. Een onderdeel daarvan is het laten zien dat het helemaal niet moeilijk of ingewikkeld hoeft te zijn om bewustere keuzes te maken. Exclusieve mode en duurzaamheid kunnen hand in hand kunnen gaan.

Ik ben van mening dat wij als mensheid een gedeelde verantwoordelijkheid hebben om bewuste beslissingen te nemen bij alles wat we doen. Dat houdt in dat we bij elke stap die we zetten moeten proberen om rekening te houden met de toestand van onze planeet. In de toekomst hoop ik dan ook conceptstore te openen waar mensen met elkaar kunnen connecten. Ook wil ik dan andere upcoming designers die zich bezighouden met duurzaamheid de kans geven om hun werk tentoon te stellen. Zo kunnen we elkaar allemaal bewuster maken en helpen bij het creëren van een betere en duurzamere wereld."

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie