Close-up

Yamill (23): "Door basketbal kan ik levens van kinderen op een positieve manier beïnvloeden"

foto: Luka de Kruijf
  1. Newschevron right
  2. Yamill (23): "Door basketbal kan ik levens van kinderen op een positieve manier beïnvloeden"

"Ik heb drie jaar gebasketbald in Amerika. Daar hebben we met het team een programma opgestart voor kinderen zonder vaderfiguur. We gingen als team naar basisscholen toe om met die kids te praten. We wilden een rolmodel voor ze zijn, laten zien dat er mogelijkheden zijn en dat er wél perspectief is. Kinderen zien het niet altijd, maar er zijn zoveel opties in het leven.

Terug hier in Nederland werd het basketbalseizoen stilgelegd vanwege de lockdown. Ik ben op zoek gegaan naar iets waarmee ik m’n tijd kon vullen. Toen kwam er iets tofs op m’n pad: het Feyenoord Pauzesport-programma. Waarbij we sportactiviteiten doen met basisschoolleerlingen in hun pauze. We geven ze de mogelijkheid om beter te worden in sportactiviteiten.

Voetbal, basketbal, hockey, tikkertje, skeeleren you name it. Om het niet eentonig te maken doen we elke maand bij elke school een andere activiteit. Dan letten we bijvoorbeeld een maand lang extra op concentratie. Dan krijgen de kinderen tijdens voetbal allemaal een gekleurd lintje om hun hoofd geknoopt waardoor ze wel omhoog moéten kijken om te checken bij welk team ze horen. Je merkt dat ze vooruitgaan en je ziet het geluk in hun ogen als ze beter worden, dat is echt een van de mooiste dingen om te zien. Priceless.

Je bent ook een aanspreekpunt voor ze. Er komen kinderen naar je toe die dingen vertellen over wat er bijvoorbeeld thuis speelt. 'Meester ik wil je wat vertellen', zeggen ze dan. Ik heb ze vanaf het begin gezegd dat ze me niet als meester moeten zien, maar als een goede vriend. In het begin was dat wennen, maar als dat vertrouwen er eenmaal is, is dat het mooiste wat er is. Die kinderen hebben het ook nodig.

Soms komen ze in groepjes naar je toe om te vertellen dat een klasgenootje even wat minder aardig is. Dan probeer je ze te laten inzien wat daar een reden voor zou kunnen zijn. Je opent hun ogen en probeert ze inzichten te geven. Dat lukt vaak. We hebben al heel wat interne klasproblemen opgelost.

Basketbal heeft me al op zoveel verschillende plekken gebracht. Door de sport kan je de wereld een betere plek maken. Het is groter dan de sport alleen. Die kinderen zien mij als sporter en daarom kan ik indruk op ze maken en het verschil betekenen. Als ik geen professioneel basketballer was geweest, was ik hier niet beland. Basketbal heeft deuren voor me geopend. Daarom kan ik deze kinderen helpen en andere levens op een positieve manier beïnvloeden."

- Yamill (23)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie