Close-up

Gerinio (30): "Met onze podcast willen we community's binnen de zwarte gemeenschap samenbrengen"

foto: Bete Photography
  1. Newschevron right
  2. Gerinio (30): "Met onze podcast willen we community's binnen de zwarte gemeenschap samenbrengen"

"Ik heb de podcast Kleine Vrijdag opgericht samen met mijn beste vriend Tonii in 2020. Deze podcast is de blackest queerest podcast van de lage landen. Wij delen een roze kijk op verschillende actualiteiten in het binnen- en buitenland. We kaarten social issues aan en bespreken millennial drama met een lach.

Het doel van onze podcast is om andere perspectieven te belichten, bruggen te slaan tussen bepaalde community’s en om mensen positief te beïnvloeden. We willen saamhorigheid creëren tussen groepen die niet per se samen lijken te gaan. Denk hierbij aan disabled people, gay people en nog veel meer community’s binnen de zwarte gemeenschap.

De gemeenschap wordt vaak op één hoop gegooid, terwijl het juist heel belangrijk is om te erkennen dat hierbinnen duidelijke verschillen zijn. Sommige mensen zijn wat conservatiever, sommigen zijn uitbundiger, ze zitten allemaal in deze community. Als we allemaal over één kam worden geschoren, voel je je minder gehoord. We willen juist alles bespreekbaar maken en een veilige online omgeving creëren voor iedereen om zichzelf te zijn en zich uit te spreken als diegene dat zou willen.

Onze primaire doelgroep is de zwarte gemeenschap en queer en transgender personen. Verder kan iedereen naar onze podcast luisteren die zich een ally voelt. Mensen die het niet helemaal snappen, maar meer zouden willen leren over hoe je wel respectvol met verschillende mensen omgaat, hebben hier ook zeker iets aan. Daarnaast zijn er mensen die zichzelf niet kunnen uiten in hun eigen omgeving, dan kan het luisteren naar Kleine Vrijdag wellicht steun bieden.

We gaan in gesprek met verschillende mensen en leren zelf ook steeds meer van hen. Een voorbeeld hiervan is mijn neefje. Hij is een transgender persoon en er verandert nu veel in zijn omgeving. Ik zit niet in zijn directe omgeving, maar praat er wel veel met hem over. Deze ervaringen deel ik ook allemaal in de podcast. We zijn zo open en transparant mogelijk. We staan ook open voor feedback en behandelen soms ook comments die we krijgen. Of we gaan in gesprek met mensen die vragen hebben over een bepaald onderwerp. De reacties die we krijgen zijn veelal positief. Mensen vertellen dat ze na het luisteren een andere kijk hebben op onderwerpen of delen zelf dingen die ze meemaken.

Zelf ben ik al vijftien jaar uit de kast. Het delen van mijn ervaringen kan ook een hart onder de riem zijn voor mensen die nog niet uit de kast zijn of hun geaardheid nog aan het ontdekken zijn.

Kleine Vrijdag is een keer genomineerd voor de award Het Roze Lieverdje, van GroenLinks. Dit is een tweejaarlijkse prijs die op Valentijnsdag wordt uitgereikt aan een Amsterdammer of initiatief, die zijn of haar sporen verdiend heeft in de strijd voor seksuele diversiteit en lhbtqi+- emancipatie. Wij hebben toen de vicevoorzitter van Roze in Blauw, een lhbtqi+-organisatie binnen het politiekorps, mogen interviewen (aflevering 70). Hier zijn we heel trots op.

We zijn nu ook bezig met de voorbereidingen voor een interview met een gemeenteraadslid van BIJ1 en kijken verder naar samenwerkingen voor de toekomst. We zouden bijvoorbeeld graag een samenwerking willen doen met Défano Holwijn.

Onze doelen voor de aankomende vijf jaar zijn meer groeien en subsidie aanvragen bij de NPO, zodat we echt de volgende stappen kunnen zetten. Denk aan een studio voor onze opnameapparatuur, we doen dit nu gewoon thuis. Panelgesprekken hosten staat ook hoog op ons lijstje, net zoals educatieve projecten verzorgen op scholen. Ik werk zelf al op een middelbare school in Amsterdam en geef nu vooral creatieve lessen, zoals theater-, dans- en muzieklessen.

De afgelopen twee jaar hebben we ook een feestje gegeven, onder meer in het Erasmuspark, om onze luisteraars te ontmoeten en om de community’s bij elkaar te brengen. Dat was een groot succes, wellicht komt er volgend jaar weer een feestje."

- Gerinio (30)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie