FunX Den Haag

Gezakte scholier eist herexamen in de rechtbank

foto: Unsplash | Foto ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. Gezakte scholier eist herexamen in de rechtbank

Hoe zuur zou het zijn als jij door één tiende punt zou zakken voor je havo-diploma? Noer Ramdjanbeg maakte het mee en sleepte zijn school voor de rechter. De leerling van het Stanislas College in Pijnacker moest een 5,7 halen voor een biologie-herexamen, maar haalde een 5,6 en zakte daardoor voor zijn havo-diploma. De 19-jarige Haagse scholier eiste volgens het Algemeen Dagblad vandaag in de rechtbank dat de antwoorden van het herexamen waar hij voor zakte, opnieuw beoordeeld worden door een andere docent.

Beoordeling onduidelijk

Noer zei in de rechtbank dat het Stanislascollege niet duidelijk was over de beoordeling van het herexamen: "Er werd gezegd dat ik 45 punten kreeg voor het biologie-examen, maar uiteindelijk waren het er vier minder." De rechter toonde begrip en zei dat het ontzettend zuur is als je op één tiende punt zakt voor je diploma.

Volgens de regels

De rector van het Stanislas College, Jan Willem van Poortvliet, spreekt het verhaal van Noer tegen en zegt dat de beoordeling volgens de regels is gegaan. De rector vertelde de rechter dat hij niet begreep waarom hij in de rechtbank zat: "We willen niets liever dan dat onze leerlingen slagen, maar we moeten ons houden aan de voorschriften." Ook liet Poortvliet weten dat ze na klachten van de scholier en zijn ouders opnieuw naar de antwoorden hebben gekeken, maar ook daarna konden ze niets aan de puntentoekenning veranderen. Dat zou in een gesprek met de leerling en zijn ouders ook verteld zijn. De school zegt verder dat ze niet bevoegd zijn om het herexamen van de scholier opnieuw te beoordelen, omdat het een taak is van de onderwijsinspectie.

Trekvogels

Noer kreeg 41 punten, terwijl hij 42 punten nodig had. Zeker bij één vraag bij biologie had hij volgens eigen zeggen dat belangrijke punt verdiend: "Het ging over trekvogels, over de kanoet. Ik heb de vragen in mijn eigen bewoording beantwoord. Zo noemde ik het dat ze ‘rondtrekken’. Maar ik had expliciet ‘vliegen’ moeten zeggen. Dat soort zogenaamde fouten." Nazneen Abdoel, de moeder van Noer, zegt voor de rechtszaak dat haar zoon onrecht is aangedaan: "We zitten hier natuurlijk liever niet, laat dat duidelijk zijn. Maar als er onrecht is, moet je dat bestrijden.” De vader van Noer onderstreept dat zijn zoon onrecht is aangedaan: "Hij hoort er zeker één punt bij te krijgen en had dus zijn havo-diploma moeten krijgen”, aldus vader Shafa’at Ramdjanbeg.

Uitspraak van de rechter

Noer, zijn ouders en het Stanislascollege moeten nog een paar weken in spanning wachten. De uitspraak van de rechter volgt namelijk op 9 september.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie