Entertainment

Wentworth Miller gediagnosticeerd met autisme: "Dit zou ik niet willen veranderen"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Wentworth Miller gediagnosticeerd met autisme: "Dit zou ik niet willen veranderen"

Wentworth Miller is vorig jaar gediagnosticeerd met autisme. Dat laat de Prison Break-acteur weten in een uitgebreid bericht op Instagram.

Quote

Laten we zeggen dat het een shock, maar geen verrassing was.

Wentworth Miller over zijn diagnose

Diagnose

"Zoals bij iedereen heeft het leven in quarantaine dingen van mij afgenomen. Maar in de stilte/isolatie heb ik ook onverwachte cadeaus gevonden", schrijft Miller op Insta. "Deze herfst is het een jaar geleden dat ik werd gediagnosticeerd met autisme."

Al voor de officiële diagnose was het voor de 49-jarige acteur duidelijk dat hij autisme had: "Laten we zeggen dat het een shock, maar geen verrassing was." Het proces om een officiële diagnose te krijgen was volgens Miller "lang" en "gebrekkig". Dat had volgens hem onder andere met zijn leeftijd te maken.

Toch is hij blij dat hij nu officieel gediagnosticeerd is. "Ik weet dat de toegang tot een diagnose een privilege is dat niet iedereen heeft." Ook geeft hij aan dat hij de diagnose niet als iets negatiefs ziet. "Dit is niet iets dat ik zou willen veranderen. Nee. Ik begreep meteen dat autisme centraal staat in wie ik ben."

Leren

Miller laat verder nog weten dat hij nog veel moet leren over autisme. Hij wil daarom niet een soort woordvoerder of ambassadeur voor de stoornis zijn. "Ik wil niet het risico lopen dat ik een luide, slecht-geïnformeerde stem word. De autistische gemeenschap (dit weet ik wel) werd vaak over het hoofd gezien. Er werd namens hen gesproken. Ik wil geen extra schade aanrichten."

Bedankt

De acteur bedankt iedereen die hem - bewust of onbewust - wat extra ruimte heeft gegeven de afgelopen jaren. De komende tijd gaat hij zich meer verdiepen in autisme. "Ik moet vijf decennia aan levenservaring onder een nieuwe loep nemen. Dat zal wat tijd kosten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie