Entertainment

J. Cole bereikte succes na verwijderen social media: "In plaats daarvan ging ik mediteren"

foto: YouTube: Peacock
  1. Newschevron right
  2. J. Cole bereikte succes na verwijderen social media: "In plaats daarvan ging ik mediteren"

J. Cole staat bekend om zijn tracks met een inhoudelijke boodschap. Hij legt in gesprek met Kevin Hart uit hoe hij het voor elkaar krijgt om zijn gedachtes helder op papier te krijgen. Zo vertelt de rapper dat hij positiever in het leven ging staan toen hij zijn social media verwijderde en zich meer ging verdiepen in meditatie. Volgens J. Cole zorgen die twee dingen ervoor dat hij zich minder laat leiden door zijn ego en komt dat ook het maakproces in de studio ten goede.

Gedreven door ego

Hoewel J. Cole gezien wordt als een stabiele rapper was dat voor hem niet altijd vanzelfsprekend. "Toen ik 28 jaar oud was, voelde ik me niet goed." De artiest, die inmiddels 38 jaar is, hield zich heel veel bezig met de mening van anderen. "Voor mijn gevoel kreeg ik niet genoeg waardering en erkenning voor wat ik deed. Mijn focus was heel erg gericht op de dingen die ik nog niet bereikt had."

J. Cole had al vroeg een aantal hits te pakken, maar was niet blij met hoe succesvol zijn carrière was. "Als ik erop terugkijk, weet ik dat ik gedreven werd door mijn ego. Daardoor was ik heel onrustig in mijn hoofd en voelde ik me niet op mijn gemak." De rapper vertelt dat social media daar een grote rol in speelde. "Je kunt letterlijk iedere seconde van de dag zien wat iemand over je zegt. Dat doet iets met je en daar word je geen betere artiest van."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

J. Cole verwijderde social media

Volgens J. Cole was er destijds ook niemand die hem wees op de gevaren van social media, simpelweg omdat mensen er niet van bewust waren. "Wij zijn de eerste generatie artiesten die hiermee te maken krijgen." De rapper vergelijkt de groei van social media met de opkomst van sigaretten. "De hele wereld rookte decennialang, totdat mensen erachter kwamen hoe slecht het eigenlijk voor je is. Dat heeft een hele lange tijd geduurd."

J. Cole is ervan overtuigd dat mensen zich vroeg of laat zullen realiseren dat het gebruik van social media minder onschuldig is dan het lijkt. "Daarom heb ik wat regels opgesteld om mezelf te beschermen en besloot ik van social media af te gaan." Hoewel hij heel bewust de keuze had gemaakt om de transitie te maken, was het geen makkelijke opgave. "Uiteindelijk zijn we allemaal verslaafd aan social media. En net als bij iedere andere verslaving, is het heel moeilijk om 'nee' te zeggen en niet terug te vallen in je oude patronen. Maar hoe langer je het volhoudt, hoe krachtiger je je gaat voelen."

Quote

Ik was niet meer op zoek naar bevestiging van anderen.

Mediteren

In de periode dat J. Cole zich erg bewust was van zijn negatieve gedachtepatronen en de invloed van social media, kwam hij in contact met een vrouw die hem inspireerde om zich te verdiepen in meditatie. "Ze vertelde me wat voor invloed het had op haar leven, hoe life changing het was en hoe helder ze zich voelde." Zo realiseerde J. Cole zich dat hij het gebruik van social media wilde vervangen door iets positiefs waarmee hij aan zichzelf kon werken.

Na een aantal maanden zonder social media en het toevoegen van meditatie aan zijn routine voelde J. Cole zich veel levendiger. "Ik had ineens een veel beter zelfbeeld en zag heel duidelijk wat er allemaal gebeurde in mijn leven. De aanpassingen in mijn levensstijl zorgden voor bijzondere onthullingen en ik stond veel positiever in het leven." Ook had de rapper veel duidelijker zijn doelen voor ogen. "Mijn proces werd niet meer verstoord door meningen van buitenaf. Ik was niet meer op zoek naar bevestiging van anderen en kon vanuit een zuivere bron mooie dingen creëren."

Vanuit je hart

J. Cole benadrukt dat hij blij is dat hij de negatieve invloed van social media op tijd ingezien heeft. "Ik was voorheen onbewust te veel bezig met het tegendeel bewijzen van anderen. Ook liet ik me erg beïnvloeden door wat ze van me zouden vinden. Maar zo heb ik nooit willen werken. Ik ben nu veel gelukkiger. En als je aan het creëren bent, mag het alleen vanuit je hart komen. Dat is de mooiste kunstvorm die er is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie