Entertainment

Aan deze iconische albums werkte Virgil Abloh mee

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Aan deze iconische albums werkte Virgil Abloh mee

Virgil Abloh is gisteren op 41-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. De oprichter van Off-White werd een aantal jaar geleden benoemd als creatief directeur van Louis Vuitton. Naast zijn invloeden in de fashionindustrie, stond hij ook bekend om zijn liefde voor muziek. Voordat hij creatief directeur bij Louis Vuitton werd, werkte hij het afgelopen decennium mee aan een aantal iconische albums.

Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy

Virgil Abloh was in 2010 de art director van het album My Beautiful Dark Twisted Fantasy van Kanye West. De ontwerper koos kunstenaar George Condo uit om verschillende tekeningen te maken voor de albumcover. In eerste instantie was zijn keuze gevallen op een cover waarop een naakte feniks zonder armen te zien was. Deze werd door Walmart afgekeurd en moest vervangen worden. Een ballerina-schilderij kwam daarvoor in de plaats.

In het boek Figures Of Speech van Virgil Abloh, sprak Condo vol lof over de samenwerking met de ontwerper: ''Virgil heeft het in zich om unieke dingen mogelijk te maken. Hij heeft het talent om zich in een magnetisch veld te begeven en een transcendente kunstervaring voor mensen te creëren.''

Albumcover van Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy

foto: YouTube: Universal Music Group

Kanye West & Jay-Z - Watch The Throne

De artwork voor Watch The Throne van Kanye West en Jay-Z is misschien wel Abloh's meest bekende cover. Wat veel mensen niet weten is dat de toenmalig creatief directeur van Givenchy, Riccardo Tisci, door Abloh werd aangewezen om de cover te ontwerpen. De cover werd zelfs voor een Grammy genomineerd, in de categorie Best Recording Package. Dat is een award voor het album met de beste visuele uitdraging. De award wordt dan ook uitgereikt aan de art director en niet aan de artiest(en).

Albumcover van Kanye West & Jay-Z - Watch The Throne

foto: YouTube: Roc-A-Fella Records

Kid Cudi - WZRD

Een van de eerste albumcovers die Abloh zelf maakte, was de cover voor WZRD van Kid Cudi in 2012. De twee hebben sindsdien een goede vriendschap opgebouwd. Kid Cudi trad zelfs op bij Abloh's eerste catwalk-show voor Louis Vuitton. In gesprek met Complex vertelde Cudi over zijn fascinatie voor Abloh's creativiteit.

''Het maakte niet uit of hij met Kanye werkte of zijn eigen ding deed, hij was altijd vooruitstrevend. Ik herinner me dat hij mijn albumcover voor WZRD ontwierp. Dat was lang voordat iemand naar Virgil omkeek. Ik wist dat hij echt een dope designer was, dus ik zei gewoon tegen hem: 'Yo, kun je een albumcover voor mij ontwerpen?'''

Albumcover van Kid Cudi - WZRD

foto: YouTube: Universal Records

A$AP Rocky - Long.Live.A$AP

Virgil Abloh wordt ook genoemd in de credits van A$AP Rocky's debuutalbum, Long.Live.A$AP. De cover is ontworpen in samenwerking met Joe Perez. Verder was Abloh de director van Rocky's videoclip Fashion Killa en maakte hij de decorontwerpen voor zijn shows, in aanloop naar de release van het album. Fashion Killa was de eerste muziekvideo waar Abloh ooit aan meewerkte. Later was hij onder meer betrokken bij muziekvideo's van de albums Dark Sky Paradise van Big Sean, Based On A T.R.U. Story van 2Chainz en Pusha T's My Name Is My Name.

Album Cover van ASAP Rocky - Long.Live.ASAP

foto: YouTube: RCA Records Label

Kanye West - Yeezus

Abloh maakte, in samenwerking met onder meer Joe Perez en Kanye West, de artwork voor het album Yeezus van Kanye. De cover werd verschillende keren aangepast, voordat het minimalistische ontwerp tot stand kwam. Volgens het boek Figures of Speech, hielpen tien verschillende ontwerpers bij het maken van de cover. Ook George Condo, die meewerkte aan My Beautiful Dark Twisted Fantasy, diende verschillende ideeën in.

Na een bezoek aan Printed Matter, een populaire tijdschriftenwinkel in New York, kwam Abloh op het idee om iets te maken dat eruitzag als een handgemaakte collage met papierversnaperingen. Dat leidde uiteindelijk tot het minimalistische ontwerp met slechts een simpel stukje rode tape. Abloh beschreef het stukje tape als ''een open kist, die de dood van de fysieke CD illustreert''.

Albumcover van Kanye West - Yeezus

foto: YouTube: Universal Music Group

Lil Uzi Vert - Luv Is Rage 2

Abloh werd ook gecheckt voor de artwork van Lil Uzi Vert's debuutalbum Luv Is Rage 2. Op de cover is tape te zien met daarop het Off-White logo. De ontwerper vertelde in gesprek met Fader dat hij in de laatste fase van het project gevraagd werd om creatieve input te geven. ''Een van de kenmerken van mijn ontwerpstijl, is het laten zien van het proces. Op die manier zal een hele generatie jongeren zich met het werk kunnen relaten en het werk ook zelf willen doen.''

''Die cover is misschien wel het perfecte voorbeeld. Je hebt het gevoel dat je het eraf kunt halen, dat is heel erg belangrijk voor mij. Het eindresultaat illustreert het proces ernaartoe. Op dezelfde wijze doe ik dat ook bij Nike-schoenen. Je kijkt ernaar en je hebt bijna het gevoel dat je het zelf kunt doen.'' Abloh regisseerde verder ook Lil Uzi's tweede videoclip, XO Tour Llif3.

Album Cover van Lil Uzi Vert - Luv Is Rage 2

foto: YouTube: Atlantic Records

Pop Smoke - Shoot For The Stars, Aim For The Moon

Abloh's meest controversiële albumcover is voor het album Shoot For The Stars, Aim For The Moon van Pop Smoke. De twee ontwikkelden een goede vriendschap voor de vroegtijdige dood van de rapper uit Brooklyn. Zo werd Pop Smoke begin 2020 door de ontwerper uitgenodigd om Paris Fashion Week bij te wonen en regisseerde Abloh de videoclip Shake The Room.

Er kwam hevige kritiek op de artwork van het album. Pop Smoke-fans vonden het ontwerp te simpel en de cover werd uiteindelijk zelfs teruggetrokken. Abloh legde uit dat het ontwerp geïnspireerd was door gesprekken die hij had met Pop Smoke, die zichzelf omschreef als ''een roos met doorns, die groeit uit de betonnen straten van Brooklyn''.

Albumcover van Pop Smoke - Shoot For The Stars Aim For The Moon

foto: YouTube: Republic Records

Ster advertentie
Ster advertentie