Entertainment

Jay-Z is nu officieel miljardair en dit is hoe hij dat voor elkaar kreeg

  1. Newschevron right
  2. Jay-Z is nu officieel miljardair en dit is hoe hij dat voor elkaar kreeg

Jay-Z is door Forbes officieel verklaard als de allereerste miljardair uit de hiphopscene. De artiest en zakenman die het geld in zijn jongere jaren nog bij elkaar moest sprokkelen, heeft inmiddels een vermogen van een miljard dollar weten te verzamelen.

In het artikel van Forbes is te lezen hoe Jay-Z, die aan het einde van dit jaar vijftig wordt, aan zijn groeiende rijkdom komt. Een ding is zeker: hij verdient zijn geld zeker niet alleen met muziek. De rapper investeert zijn geld onder meer in drank, vastgoed, kunst en aandelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Label

Jay-Z groeide op in de beruchte Marcy projects in Brooklyn. Een slechte buurt waar hij in zijn jongere jaren drugs dealde om aan geld te komen. Op 26-jarige leeftijd startte hij zijn eigen label Roc-A-Fella Records en bracht via dat label zijn debuutalbum Reasonable Doubt uit. Sindsdien maakte hij veertien nummer 1-albums, sleepte hij 22 grammy's in de wacht en verdiende hij in een decennium maar liefst 500 miljoen dollar.

Eigen merken

In 1999 kwam hij tot de conclusie dat hij niet langer andere merken moest promoten, maar zijn eigen merken moest beginnen om zijn inkomen te laten groeien. Hij lanceerde daarom zijn eigen kledinglijn Rocawear (die hij inmiddels heeft verkocht), cognacmerk D'Ussé en muziek-streamingdienst Tidal. Later nam hij ook nog champagnebedrijf Arman de Brignac over. De waardes van deze bedrijven komen samen neer op zo'n 510 miljoen dollar.

Inkomsten

Inmiddels heeft Jay-Z nog veel meer inkomstenbronnen. Zo is hij aandeelhouder van onder andere taxidienst Uber. Zijn aandelen zijn bij elkaar zo'n 220 miljoen dollar waard. Daarnaast investeert hij zijn geld in kunst (en leert hij zijn dochter Blue dat ook te doen). Volgens Forbes is de kunstcollectie van de zakenman nu 70 miljoen dollar waard.

Hij heeft trouwens plek genoeg om al die kunstwerken op te bergen, want de rapper is eigenaar van verschillende villa's met een totale waarde van 50 miljoen dollar.

Het begin

Wat Jay-Z allemaal heeft weten te bereiken is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Maar dit is nog lang niet het einde, als we zijn goede vriend Swizz Beats mogen geloven. "Als hij nu een miljardair is", zegt de producer tegen Forbes, "bedenk dan wat hij nog kan worden. Hij is namelijk nog maar net begonnen."

Ster advertentie
Ster advertentie