Entertainment

Billie Eilish deelt krachtige video over body- en slutshaming

foto: YouTube: Billie Eilish
  1. Newschevron right
  2. Billie Eilish deelt krachtige video over body- en slutshaming

Billie Eilish heeft een korte film gedeeld waarin ze een statement maakt tegen body- en slutshaming. Terwijl ze langzaam haar kleren uittrekt en zich in een zwarte vloeistof laat vallen, hoor je haar een tekst voordragen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Als ik me comfortabel kleed, ben ik geen vrouw. Als ik lagen uittrek, ben ik een slet. Ook al heb je mijn lichaam nog nooit gezien, toch oordeel je erover. En beoordeel je mij erover. Waarom? We hebben aannames over mensen gebaseerd op hun maat. We beslissen wie ze zijn en wat ze waard zijn. [...] Is mijn waarde alleen gebaseerd op jouw perceptie? Of is jouw mening over mij niet mijn verantwoordelijkheid?"

Doen en dragen wat je wil

Billie maakte de video voor haar Where Do We Go?-tour. Tijdens een optreden in Miami speelde ze de video voor het eerst af op een groot scherm om vervolgens haar shirt uit te trekken. Hiermee wil ze duidelijk maken dat elke vrouwe mag doen en dragen wat ze wil.

Baggy kleding

De 18-jarige zangeres spreekt zich al langere tijd uit over de negativiteit die zij en vele andere vrouwen over zich heen krijgen, gebaseerd op hun uiterlijk. Zelf draagt ze vaak baggy kleding en dat is regelmatig een gespreksonderwerp. Mensen denken dat ze dat doet om niet snel geseksualiseerd te worden, maar dat is niet zo. Ze draagt simpelweg waar ze zich lekker in voelt.

Aan V Magazine vertelde ze vorig jaar niet blij te zijn met de 'complimenten' die mensen haar daarover geven. Er zit volgens haar een slutshaming-tintje aan. "Zovan: 'Ik ben blij dat je je als een jongen kleed, zodat andere meiden dat ook gaan doen, zodat ze geen sletten zijn'. [...] Ik vind het niks dat er een rare nieuwe wereld is waarin mensen me supporten door andere mensen te shamen die zich misschien niet zo willen kleden."

Ster advertentie
Ster advertentie