Entertainment

Robert Downey Jr. kreeg drugs van zijn vader toen hij 6 jaar oud was

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Robert Downey Jr. kreeg drugs van zijn vader toen hij 6 jaar oud was

Robert Downey Jr. maakte eerder kennis met drugs dan zijn vader trots op is. In de nieuwe documentaire Sr. vertelde de overleden filmmaker dat hij zijn zoon voor het eerst in verband bracht met verdovende middelen toen hij nog maar zes jaar oud was.

Hypocriet

Downey Sr. herinnerde zich dat hij thuis poker aan het spelen was met vrienden toen hij zijn zoon erop betrapte dat hij stiekem een slok witte wijn nam uit een van de glazen die op tafel stond. In plaats van zijn destijds 6-jarige zoon de les te lezen, bood hij hem een joint aan.

Volgens de filmmaker deed hij dat, omdat hij niet hypocriet wilde zijn. "Wij vonden marihuana en dat soort dingen vrij onschuldig. We deden het immers zelf ook", legde Downey Sr. uit over zijn standpunt destijds. "Maar het was idioot van ons om dat met ons kind te delen. Ik ben ontzettend blij dat hij nog gewoon hier is."

Verslaafd

Robert Downey Jr., onder meer bekend van de films Iron Man en The Avengers, dacht in de documentaire hardop na over de impact van die aanraking met drugs op zijn leven. Op achtjarige leeftijd zou Downey Jr. namelijk al verslaafd zijn geweest. "Ik denk dat we niet nalatig moeten zijn en het effect op mijn leven moeten bespreken." De acteur zou later in en uit de gevangenis belanden en gedurende zijn leven blijven strijden tegen verslaving.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Probeer dit eens'

Het was niet de eerste keer dat Downey Sr. vertelde over het drugsgebruik van zijn zoon op jonge leeftijd. Eerder liet hij zich daarover uit tegenover Vanity Fair. "We zaten een beetje wiet te roken en poker te spelen. Mijn zoontje staarde me een beetje grappig aan." Volgens senior was zijn zoon een erg bewuste waarnemer van alles. "Ik zei toen tegen hem: 'Weet je, je zou dit eens moeten proberen in plaats van wijn te drinken.'"

Grappig zijn

Downey Sr. ging verder: "Ik gaf hem een joint toen hij pas zes jaar oud was." Hij voelde meteen dat hij niet goed handelde. "Ik voelde plotseling dat ik een verschrikkelijke en domme fout had gemaakt: hoe kun je in hemelsnaam drugs aan een klein kind geven om grappig te zijn?" Downey Sr. grapte vervolgens dat mensen dachten dat zijn zoon een dealer was op 8-jarige leeftijd, omdat hij toen al zo vaak in aanraking met drugs was gekomen.

Spijt

Hoewel de voormalig filmmaker zich erg schuldig voelde over de kennismaking met drugs van zijn zoon, heeft Downey Jr. zijn vader nooit wat kwalijk genomen. "Ik zal het mezelf nooit vergeven, maar Robert en ik hebben het opgelost en hij heeft tegen me gezegd: 'Ik ben geen slachtoffer, pap. Je hoeft niemand de schuld te geven.'"

Downey Sr. stierf in juli 2021 op 85-jarige leeftijd nadat hij zijn strijd tegen de ziekte van Parkinson verloor.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp bij verslaving

Denk je dat je zelf verslaafd bent? Of maak je je zorgen om iemand in jouw omgeving? Neem contact op met Jellinek voor hulp of de juiste doorverwijzing.

Ster advertentie
Ster advertentie