Entertainment

Ophef en racisme in Frankrijk wegens optreden Aya Nakamura: "Niet Frans genoeg"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ophef en racisme in Frankrijk wegens optreden Aya Nakamura: "Niet Frans genoeg"

De Franse zangeres Aya Nakamura is momenteel het middelpunt van grote ophef in Frankrijk. Zo reageert conservatief Frankrijk erg negatief op het mogelijke optreden van de zangeres tijdens de Olympische Spelen. Hierdoor is Nakamura het slachtoffer geworden van allerlei racistische uitlatingen.

Racistische uitlatingen

Eind februari kwam naar buiten dat Aya Nakamura waarschijnlijk zal optreden tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen, die dit jaar in Parijs plaatsvindt. Volgens het Franse tijdschrift L’Express werd de zangeres eind februari uitgenodigd bij de Franse president Macron om haar muziekkeuze te bespreken. Nakamura zou toen hebben gezegd dat ze dol is op de Franse Édith Piaf, waarop de president als volgt reageerde: "Mooi, op de dag des oordeels moet u zingen waar u van houdt.”

Nadat dit nieuws naar buitenkwam, ontving Nakamura allerlei soorten haatberichten. Hoewel ze de meest beluisterde zangeres van het land is, wordt er gezegd dat ze de Franse cultuur niet vertegenwoordigd. Ook werd er zelfs gedemonstreerd tegen haar optreden. "Dit is Parijs, niet de markt in de Malinese hoofdstad Bamako", stond op een spandoek tijdens het protest. Hierbij wordt er verwezen naar de plek waar de zangeres is geboren. "We willen met dit protest onze president aanspreken. De Franse elegantie wordt vervangen door vulgariteit, onze populaire muziek wordt geafrikaniseerd en ons eigen volk wordt verdrongen ten gunste van niet-Europese immigranten", schreef een rechts extremistische groep op X. "Zoals gebruikelijk toont Macron zijn minachting voor het Franse volk en zijn cultuur. We verzetten ons tegen deze absurditeit en eisen dat Frankrijk vertegenwoordigd wordt door een zanger die ons erfgoed, onze waarden en onze identiteit belichaamt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aya Nakamura reageert

Aya Nakamura heeft op X een reactie gegeven op alle haat. "Jullie kunnen dan wel racistisch zijn, maar niet doof. Dat is wat je pijn doet. Ik ben hét onderwerp geworden van debatten, maar wat ben ik jullie eigenlijk verschuldigd?", schreef de zangeres. Gelukkig ontvangt de zangeres ook steunbetuigingen. Zo schrijft de Franse minister van Sport en Olympische Spelen Amélie Oudéa-Castéra op X: "We staan achter je. Maakt niet uit hoeveel we van je houden, lieve Aya, trek je niets aan van de hele wereld."

De Franse rapper Dadju vindt dat "Frankrijk achterloopt" en zegt dat "de grootste artiest van het land kapot wordt gemaakt met argumenten uit de kleuterklas".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie