Up 2 Date

Frankrijk zet Palestijnse activist het land uit: "Ik dacht dat Frankrijk een democratie was"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Frankrijk zet Palestijnse activist het land uit: "Ik dacht dat Frankrijk een democratie was"

De 72-jarige Mariam Abou Daqqa zal Frankrijk uitgezet worden, vanwege haar activisme als Palestijnse. Haar aanwezigheid zou volgens de Franse regering kunnen oproepen tot 'haat en geweld'. Voor nu zal de activiste 45 dagen huisarrest hebben, voordat ze het land moet verlaten.

Palestijnse activiste

Mariam Abou Daqqa is lid van de linkse Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Deze beweging wordt door de Europese Unie en de Verenigde Staten gezien als een terroristische organisatie. Daarom is het volgens de Franse regering nodig dat de 72-jarige activiste zo snel mogelijk het land verlaat, omdat haar aanwezigheid voor spanningen, haat en geweld zou kunnen zorgen.

Op dit moment heeft ze een huisarrest van 45 dagen opgelegd gekregen en zal haar uitzetting naar Palestina binnen deze tijd gearrangeerd worden. Zo is Mariam verplicht om van 22.00 uur tot 7.00 uur in haar hotel te verblijven. Ook moet ze zich elke dag om 12:30 melden op het politiebureau.

Preventief handelen

Mariam woont niet in Frankrijk, maar was hier voor enkele weken om lezingen te geven. De linkse oppositie in Frankrijk had haar uitgenodigd voor een bezoek aan het parlement, maar dat zorgde voor enige commotie. "Als we in het parlement het woord geven aan iemand die lid is van een terreurorganisatie, dan worden we een podium van haat en geweld", liet voorzitter Yaël Braun-Pivet weten.

Volgens de regering zorgde de aanwezigheid van de activiste voor onrust, nadat ze op bezoek ging bij een universiteit in Lyon. Verschillende politici en een Joodse organisatie waren het namelijk niet eens met haar komst. Daarom is de Franse regering van mening dat haar uitzetting een vorm van 'preventief' handelen is.

Mariam reageert

Zelf reageert Mariam geschrokken op het nieuws dat ze het land moet verlaten. "Ik dacht dat Frankrijk een democratie was'', zegt ze. "Ik begrijp er niets van. Ik heb een visum gekregen. Ik ben geen terrorist. Ik ben een linkse activist die hier komt praten over vrouwenrechten en Palestijnen." De activiste is ervan overtuigd dat het een politieke beslissing geweest is om haar het land uit te zetten. "De Franse regering zet mij neer als een terrorist omdat ik me uitspreek tegen de Israëlische bombardementen.''

Ster advertentie
Ster advertentie