Entertainment

Halima Aden stapt uit de mode-industrie: "Ik ga mijn hijab beschermen als nooit tevoren"

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Halima Aden stapt uit de mode-industrie: "Ik ga mijn hijab beschermen als nooit tevoren"

Halima Aden stapt uit de mode-industrie. Dat laat ze weten in een lange reeks Instagram Stories. Het 23-jarige topmodel schrijft dat ze tot het besef is gekomen dat ze door de modewereld haar ware identiteit uit het oog is verloren.

minderheid

Halima is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de succesvolste topmodellen. Maar het was voor haar niet makkelijk als 'Hijabi' in de mode-industrie "Zoals ik al vaker heb gezegd is het moeilijk om een minderheid binnen een minderheid binnen een minderheid te zijn", schrijft het Somalisch-Amerikaanse model op Instagram. Ze had vaak het gevoel dat ze moest veranderen om geaccepteerd te worden.

Hoewel Halima altijd zorgde dat ze een hoofddoek droeg tijdens fotoshoots en modeshows, gebeurde dat niet altijd op de manier waarop ze dat wilde. In de lange reeks Insta Stories geeft ze een aantal voorbeelden van campagnes waarvan ze achteraf spijt van heeft. Een van de voorbeelden is een foto waarop haar hoofd is bedekt met een broek. "Waarom stond ik toen toe dat ze een jeans om mijn hoofd deden terwijl ik toen alleen nog maar lange rokken en jurken had gedragen?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fouten

Halima's moeder heeft nooit volledig achter haar keuze gestaan om topmodel te worden. "Ze pleit al jaren ervoor dat ik mijn ogen open. Dankzij corona en de pauze die ik heb genomen van de mode-industrie heb ik me eindelijk gerealiseerd waar ik de fout in ben gegaan tijdens mijn persoonlijke hijab-avontuur."

Volgens Halima moest ze die fouten wel maken om een geloofwaardig rolmodel te zijne. "Denk eraan dat ik niemand had die mij een voorbeeld kon geven, dus fouten horen bij de leerervaring. Ik heb het goed gedaan, maar dat is niet genoeg. We moeten deze gesprekken blijven hebben om het systeem echt te veranderen"

Stoppen

Halima schrijft dat ze geen modeshows meer zal doen, omdat ze dat toch altijd al een "raar concept" vond. Ook gaat ze niet meer de wereld rondreizen voor Fashion Weeks. Of ze helemaal stopt als model, is onduidelijk. Wel schrijft ze dat ze haar hijab vanaf nu gaat beschermen als nooit tevoren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie