Entertainment

Oshadix over zijn broer Djaga Djaga: "Misschien is het beter dat hij vastzit"

foto: YouTube: NandoLeaks
  1. Newschevron right
  2. Oshadix over zijn broer Djaga Djaga: "Misschien is het beter dat hij vastzit"

Oshadix doet in Real Talk een boekje open over de situatie van zijn oudere broer Djaga Djaga. De rapper zit momenteel vast in de gevangenis, maar brengt ondertussen 'gewoon' muziek uit via OJFamEntertainment, het label van zijn jongere broertje. Oshadix vertelt aan Fernando hoe Djaga muziek maakt vanuit zijn cel en daarnaast gaat hij dieper in op het opgroeien in een criminele omgeving en de band met zijn broers.

Quote

Toen ik 7 jaar oud was, kwam mijn moeder 48 maanden vast te zitten.

Oshadix

4 broers en een moeder

Oshadix is geboren in de wijk Hoptille in de Bijlmer. Als hij terugkijkt op zijn jeugd, omschrijft hij zichzelf als een rustige jongen. "Ik was echt die jongen die je nooit zag." Oshadix is de jongste van vier broers, die allemaal actief waren op straat. Ze werden opgevoed door hun moeder, die ook een echte hustler was. "We hadden een goede jeugd, ze verdiende goed geld. We hadden de mooiste schoenen en kregen iedere dag tien euro mee naar school."

Dat het straatleven ook een keerzijde heeft, leerde Oshadix op jonge leeftijd al. "Toen ik 7 jaar oud was, kwam mijn moeder 48 maanden vast te zitten in de gevangenis." Zijn broers droegen toen de zorg voor het gezin. "Dat was een moeilijke tijd. Zij waren ook nog jong, maar ze hebben gedaan wat ze konden. Soms hadden we geen geld of eten en sliepen we bij een van onze tantes."

Papa was een streetlegend

Hoewel hij er niet voor hem was, heeft Oshadix wel altijd respect gehad voor zijn vader. "Onze band was gewoon niet zo close. Maar Djaga hield echt van mijn vader." Volgens de oprichter van OJFamEntertainment was hun vader een echte legend op straat. "Djaga hield ook van het straatleven en keek echt naar hem op. Ook al was hij er niet voor ons in onze jeugd, mijn vader was wel een echte man."

Van niks begonnen

Aangezien zijn moeder op jonge leeftijd al vastzat en zijn vader bekendstond als iemand met een groot imago in de criminele sector, was het niet verrassend geweest als Oshadix ook de criminaliteit in was gegaan. Toch koos de jongste van het gezin voor een ander pad. "Ik ben blij dat ik positief bezig ben. Ik kom uit de Bijlmer, heb mezelf uit een uitzichtloze situatie gevochten en iets neergezet waar ik goed van kan eten."

Oshadix wil met zijn bedrijf andere jongeren behoeden voor de straatwereld en ze inspireren dat er ook geld te verdienen valt op andere manieren. "Ik heb nu gewoon een legaal bedrijf met artiesten en producers die bij mij getekend zijn. Daar ben ik trots op. We zijn van niks begonnen."

Quote

Djaga stond op een dodenlijst en kon geen shows geven.

Oshadix

Straat of muziek

Een van de meest succesvolle artiesten van OJFamEntertainment, is Djaga Djaga. En dat terwijl de rapper al jarenlang vastzit in de gevangenis. Hij werd landelijk bekend door zijn raps met Green Gang en noemde zichzelf in die tijd nog Jay Jay. "Als je kijkt naar Green Gang, dat gebeurde destijds allemaal op YouTube. Spotify was er nog niet", vertelt Oshadix.

Vervolgens is Djaga een tijdje gestopt met muziek maken en optreden. "Hij moest een keuze maken tussen het straatleven en muziek. Maar hij stond op een dodenlijst en kon dus geen shows geven. Het risico was te groot dat hij dan gedood zou worden. Om die reden heeft hij muziek gelaten, omdat hij toch geen optredens kon doen."

Tunes opnemen vanuit jail

Djaga zit momenteel een straf van achttien jaar uit. De rapper maakt muziek vanuit zijn cel en is zelfs de eerste Nederlandse artiest die goud is gegaan vanuit de gevangenis. Maar hoe maakt hij eigenlijk tracks vanuit de jail? "Iedereen in de bajes kan gewoon een of twee uurtjes bellen. Mensen bellen hun vrouw of kinderen, maar hij belt mij en we nemen gewoon een tune op", aldus Oshadix, die uitlegt dat hij een tweede telefoon gebruikt om Djaga's stem op te nemen.

"Dus hij belt mij, ik pak gewoon een andere telefoon erbij en neem op wat hij rapt." Vervolgens komen er andere talentvolle mensen bij die de kwaliteit van het audiobestand verbeteren. "Gelukkig zijn er tegenwoordig hele goede engineers die goed kunnen mixen en masteren en het voor ons precies zo kunnen fixen zoals wij willen."

'Het is nooit goed'

Hoewel het superknap is om op deze manier hits op te nemen, is er ook kritiek. Zo vinden mensen het niet kunnen dat gedetineerden vanuit de gevangenis geld kunnen verdienen met muziek maken. Oshadix heeft geen begrip voor de mening van die mensen. "Het is nooit goed. Nu hij niet aan criminele activiteiten denkt en positief bezig is met zijn talent, willen ze dat ook nog van hem afpakken."

Quote

Misschien is het beter dat Djaga vastzit.

Oshadix

Binnen of dood?

Djaga zal naar alle waarschijnlijk nog minimaal vijf jaar moeten vastzitten. Oshadix mist zijn grote broer, maar probeert tegelijkertijd te kijken naar de positieve kant van de situatie. "Ik mis zijn aanwezigheid. Mijn moeder huilt ook vaak, maar dan zeg ik tegen haar: 'Wat heb je liever? Dat je zoon binnen zit of dat je zoon dood is?' Want wij weten allemaal dat hij op de dodenlijst staat, snap je?"

Volgens Oshadix zitten er dus niet alleen nadelen aan het feit dat Djaga vastzit. "Misschien is het wel beter dat hij nu vastzit. Mijn hoofd is veel rustiger nu hij binnen zit, dan toen hij buiten was. Het klinkt heel gek, maar het is echt zo. Je weet in ieder geval dat hij veilig is." Oshadix hoopt dat de situatie van zijn broer een les is voor jongeren. "Ik hoop dat de jeugd dat inziet: niks is belangrijker dan je vrijheid."

Voorbeeld voor jongeren

Mochten jongeren niet beseffen waar Oshadix op doelt, legt hij het aan de hand van een voorbeeld aan ze uit. "Kijk naar Djaga's leven. Dat wil je niet. Twee van zijn kinderen hebben hem alleen maar meegemaakt in de gevangenis. Je mist heel veel." Volgens Oshadix moeten jongeren leren van de fouten van anderen en niet denken dat ze stoer zijn als ze dezelfde 'shit' doen. "En wij ouderen moeten voorkomen dat we hen in die posities brengen."

Quote

Ik krijg een brok in mijn keel. Ik ben mijn broers dankbaar dat ze mij beschermd hebben voor de straat.

Oshadix

Brothers for life

Het idee dat de ouderen moeten waken voor het feit dat jongeren met dezelfde soort problemen te maken krijgen, komt door Oshadix' opvoeding door zijn broers. "Ze hebben me echt beschermd voor de 'straat'." Oshadix vertelt dat hij altijd naar zijn broers opkeek en hetzelfde als bijvoorbeeld Djaga wilde doen. "Maar ze zeiden tegen mij: 'De straat is niet voor jou. Volg ons niet. Jij bent onze kleine broertje en wij willen jou daar niet hebben.'"

Oshadix wordt emotioneel als hij aan de adviezen van zijn broers denkt. "Het is gek dat ik daar nu aan denk. Ik krijg een brok in mijn keel. Ik ben ze dankbaar dat ze mij beschermd hebben voor de straat." De broers hebben tot op de dag van vandaag een sterke band. "We zijn superclose met elkaar, ik hou echt van ze en kijk naar ze op. We bellen elkaar elke dag."

Tijd is gekomen

Zijn broers hebben Oshadix erop gewezen om geduldig te blijven. "Ze zeiden tegen me: 'Jouw tijd komt nog wel. Jij bent speciaal, hou je rustig'. En kijk me nu: mijn tijd is gekomen. Ik heb mijn eigen label en zie dat alles mogelijk is in het leven", aldus de oprichter van OJFamEntertainment. "Dat is ook iets wat ik de youth wil meegeven: als je iets wil doen, doe het, want als je het echt wil, gaat het je sowieso lukken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie