Entertainment

Openhartige Ronaldo: "hoe meer je verdient, hoe meer mensen je naar beneden willen halen"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Openhartige Ronaldo: "hoe meer je verdient, hoe meer mensen je naar beneden willen halen"

De Italiaanse krant La Republica sprak met Cristiano Ronaldo over zijn pas geopende kliniek voor haartransplantaties. Naast dat de Juventus-speler vertelde over het bedrijf, sprak hij ook openhartig over de prestatiedruk die hij in het dagelijks leven ervaart. Op 34-jarige leeftijd behoort de aanvaller nog steeds tot een van de beste spelers van de wereld, maar dankzij die spotlight is hij ook continu onderwerp van kritiek. En dat kan soms vervelend zijn.

"Laat me even met rust"

"Ik ontken niet dat het me soms stoort", antwoordt Ronaldo op de vraag of hij nooit moe wordt om zichzelf steeds te moeten bewijzen. "Ik moet elk jaar bewijzen dat ik nog sterk ben. Dat is moeilijk." Ronaldo moet niet alleen het publiek tevreden houden, hij krijgt ook te maken met de hoge verwachtingen van zijn familie. Ook al is het goed bedoeld als mensen hem zeggen dat hij moet winnen, het betekent wel dat hij constant een druk op zijn schouders voelt. "Er komt een moment dat je wil zeggen: 'luister, laat me even met rust'."

Druk op druk

Cristiano voelt nog steeds de drang om zichzelf te blijven bewijzen. Ook al wordt er elk jaar gezegd dat hij zijn beste tijd wel gehad heeft en beter kan stoppen. "Die mensen wil ik het liefst verbazen door te laten zien dat ik er nog steeds kan staan." Bovendien is hij de druk en de kritiek nu wel gewend. "De laatste tien tot twaalf jaar heb ik altijd die druk ervaren, boven op de druk die ik mezelf opleg."

Ronaldo is voorbij

Je zou het niet zeggen als je Cristiano Ronaldo op het veld ziet, maar de Portugees is al 34 jaar. Voor een aanvaller is dat wat aan de 'oude' kant en daar maakt de pers dan ook gretig gebruik van door zijn leeftijd aan al het negatieve te koppelen. Juist die mensen wil Ronaldo blijven verbazen: "Mensen zijn constant bezig een waardeoordeel te vormen. Het is voorbij, zeggen ze, hij is nu 33 jaar. Het is voorbij, hij is nu 34 jaar. En straks is hij 35 jaar. Hij moet stoppen."

Geladen pistool

Ronaldo denkt dat mensen hem zien als iemand die een probleemloos leven leidt, omdat hij rijk en succesvol is: "Hoe kan Cristiano een crisis meemaken, hij is toch miljonair? Dat is wat ze denken." Het heeft lang geduurd voordat de topvoetballer begreep dat mensen anders denken dan hij en bepaalde situaties gewoonweg anders zien: "Inmiddels begrijp ik dat. Ik snap dat mensen met een geladen pistool klaarstaan om te wachten tot Cristiano een strafschop mist of het af laat weten in een allesbeslissende wedstrijd. Dat hoort erbij, daar moet ik op voorbereid zijn. En dat ben ik inmiddels al vele jaren", aldus Ronaldo.

Blootgesteld

Cristiano doet zijn best om zijn privéleven gescheiden te houden van zijn voetbalcarrière, maar dat lukt niet altijd. Zodra hij problemen heeft bij de Belastingdienst, ligt het op straat. Zodra de Portugees beschuldigd wordt wegens ongewenst seksueel gedrag, dan weet iedereen het. Daar is Ronaldo ook aan gewend: "Ik behoor tot de meest blootgestelde personen ter wereld. Het is niet gemakkelijk om dingen privé te houden. Je hebt nu eenmaal mensen die Cristiano mogen en mensen die me niet mogen." Dat vat hij kort samen: "Hoe hoger je komt en hoe meer je verdient, hoe meer mensen je graag naar beneden willen halen. Dat is normaal, zo gaat dat," zegt Cristiano.

Kritiek

Ronaldo beseft dat kritiek bij zijn professionele baan hoort, maar zijn privéleven ziet hij als iets intiems en daarom raakt dat gedeelte hem extra hard: "Ik heb een vriendin, kinderen, een moeder, broers, vrienden… mensen die mij goed kennen weten dat het me pijn doet wanneer mijn imago wordt beschadigd. Ik doe mijn best om in geval van problemen altijd met een oplossing te komen." Het enige waar Cristiano naar eigen zeggen geen oplossing voor heeft, is de dood.

Ster advertentie
Ster advertentie