Entertainment

T-Pain was vier jaar lang depressief na opmerking Usher

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. T-Pain was vier jaar lang depressief na opmerking Usher

Autotune is niet meer weg te denken uit hedendaagse hiphop- en popmuziek en dat is mede te danken aan rapper en zanger T-Pain. De man uit Florida maakte zo'n vijftien jaar geleden hit na hit met het instrument om je zangstem mee te pitchen. Toch kijkt de zanger met gemengde gevoelens terug op die tijd.

'You fucked up music'

T-Pain vertelt in de nieuwe, aankomende Netflix-serie This is Pop dat hij ooit een discussie kreeg met zijn idool en goede vriend Usher over het gebruik van autotune. "We zaten met zijn allen in een vliegtuig en de stewardess maakte me wakker om te vertellen dat Usher met me wilde praten", begint T-Pain zijn verhaal. De rapper ging langs bij zijn vriend en verwachte niet dat het gesprek een serieuze wending zou krijgen. Usher viel met de deur in huis: "You fucked up music". T-Pain kon zijn oren niet geloven en begon aan zichzelf te twijfelen. "Je hebt de muziekindustrie verkloot voor echte zangers", vertelde Usher de zanger.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Depressie

De beschuldigingen gingen T-Pain niet in de koude kleren zitten. "Heeft hij gelijk? Heb ik de muziekindustrie verneukt?", vroeg hij zich af na het confronterende gesprek. T-Pain was zich van geen kwaad bewust en vertelde Usher dat hij graag autotune gebruikte, maar niemand anders oplegde om ook het instrument te gebruiken. Toch bleef Usher bij zijn standpunt. "Dat was het moment - en ik denk dat ik me dat heel lang niet heb gerealiseerd - waar mijn vier jaar durende depressie begon", vertelt T-Pain voor de camera.

Backlash

De maker van hits als Low met Flo Rida en Good Life met Kanye West, kreeg in zijn carrière veel te maken met kritiek over zijn muziek. Jay-Z maakte in 2009 de disstrack DOA (Death of Auto-Tune) gericht op de muziek van T-Pain. De zanger/rapper liet in een interview met The New Yorker in 2014 al weten lang depressief te zijn geweest vanwege de haat die hij kreeg. "Mensen zeggen wel eens: 'waarom ben je zo van slag, je bent rijk!'. Maar geld is helemaal het probleem niet. Ja, ik kan dingen kopen, maar ik wil ook dat mensen me leuk vinden. Verdomme!", liet hij weten in het interview.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Geweldige zanger

T-Pain, die het eerste seizoen van The Masked Singer in Amerika won, heeft overigens helemaal geen autotune nodig om te kunnen zingen. De zanger plaatste vier jaar geleden een clip op zijn eigen YouTube-kanaal waarin hij de sterren van de hemel zingt, zonder autotune.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie