Entertainment

Jennifer Lopez: "Ik had paniekaanvallen door de vermoeidheid"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Jennifer Lopez: "Ik had paniekaanvallen door de vermoeidheid"

Jennifer Lopez is al tientallen jaren succesvol als artiest, maar dat is niet altijd zonder vallen en opstaan gegaan. Zo had ze op jongere leeftijd last van paniekaanvallen, omdat haar intense levensstijl zo uitputtend was. "Er was een tijd dat ik gewend was aan drie tot vijf uur slaap per nacht. Ik was eind twintig en dacht dat ik onverwoestbaar was", aldus J.Lo in haar nieuwsbrief On the JLo, waarin ze het belang van slaap benadrukt.

Dag en nacht aan het werk

Jennifer schetst een beeld van hoe haar leven eruitzag toen ze werkte aan haar debuutalbum On the Low (1999), haar eigen lifestyle-merk en een beginnende acteercarrière. "Ik was de hele dag op de set, de hele nacht in de studio en maakte reisjes en filmde video's in de weekenden." Op een gegeven moment werd dat haar te veel en eiste het vele werken zijn tol. "Ik zat op een dag in een trailer en al het werk en de stress die het met zich meebracht, in combinatie met niet genoeg slaap om mentaal te herstellen, haalde me in."

'Compleet bevroren'

De 52-jarige zangeres en actrice vertelt dat ze op dat moment het gevoel had dat ze niet meer kon bewegen en niet meer goed kon zien. "Ik was compleet bevroren." Door die fysieke klachten werd ze bang en die angst werd steeds erger. "Ik weet nu dat het een klassieke paniekaanval was die werd veroorzaakt door uitputting, maar ik had op dat moment nog nooit van dat begrip gehoord."

Een van Jennifers beveiligers bracht haar toen naar een dokter. "Tegen de tijd dat ik daar aankwam, kon ik in ieder geval weer praten. Ik was zó bang dat ik dacht dat ik gek werd." De arts stelde haar vervolgens gerust en raadde haar aan om haar levensstijl drastisch aan te passen. "Hij zei: 'Je bent niet gek. Je hebt slaap nodig. Pak zeven tot negen uur slaap per nacht, drink geen cafeïne en zorg dat je je work-outs doet als je zoveel werkt'."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Belang van slaap

J.Lo schrijft dat ze nu inziet hoe schadelijk het was om haar werk op nummer één te zetten en niet te luisteren naar wat haar lichaam en geest nodig hadden om gezond te blijven. "En dat is waar mijn reis naar 'wellness' begon."

De superster geeft aan dat ze sindsdien een "gezond en gebalanceerd" leven probeert te leiden. "Ik realiseerde me dat het om pro-living gaat in plaats van anti-aging", zegt ze, doelend op haar beautylijn en 'schoonheidsgeheimen'. "Ik zie slaap als een kleine tijdmachine. Je gaat liggen en gaat naar een plek waar je in jezelf keert om er vervolgens als een nieuw, jonger persoon uit te komen." De coronapandemie heeft haar opnieuw herinnerd aan het belang van rusten. "Het liet me vertragen en beseffen dat we alleen controle hebben over onszelf, dus pak je slaap!"

Hulp nodig?

Heb je last van angsten, depressieve gevoelens of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Je kan hiervoor naar je huisarts of je kan contact opnemen met MIND Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie