Entertainment

Onderzoek: deze BN'ers en influencers hebben tienduizenden nepvolgers

foto: Unsplash/YouTube: lifeofyvonne
  1. Newschevron right
  2. Onderzoek: deze BN'ers en influencers hebben tienduizenden nepvolgers

Veel bekende Nederlanders en influencers hebben tienduizenden nepvolgers. Dat is duidelijk geworden uit onderzoek van techplatform Techtiek. Yvonne Coldewijer blijkt de meeste fake accounts onder haar volgers te hebben: 56 procent van haar meer dan 600.000 volgers bestaat uit neppe profielen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top tien

Techtiek onderzocht door middel van de tool Modash hoeveel nepvolgers de driehonderd grootste Nederlandse Instagrammers hebben. Gemiddeld bleek 19 procent van de volgers fake te zijn, met hier en daar wat uitschieters. Zo valt ook modeontwerper en presentatrice Olcay Gülsen door de mand met 44 procent aan nepvolgers, net als vlogger Jiami met 40 procent. Verder staan onder anderen model Sylvia Geersen, vlogger Teske de Schepper, radio-dj Giel Beelen en Yes-R in de top tien.

Vjeze Fur, Martien Meiland en Denzel Slager horen tot de BN'ers met het laagste percentage fake followers. De hele lijst check je hier.

Kans op boete

Niet bestaande volgers kun je gewoon online kopen. Er zijn zelfs speciale pakketten waar je ze met duizenden tegelijk kan aanschaffen. Maar als je je account vervolgens gebruikt om producten of diensten aan te prijzen, ben je strafbaar bezig. Sinds afgelopen maart kan je daarvoor een boete krijgen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), omdat het misleiding is als je je populairder voordoet dan je eigenlijk bent. Zes influencers zijn daar eerder dit jaar op aangesproken.

Niet altijd gekocht

Nepvolgers, ook wel bots genoemd, zijn te herkennen aan het ontbreken van een profielfoto en bio, het aantal posts, de volgerverhouding en hoelang het account bestaat. Dat iemand veel van dat soort volgers heeft, betekent niet per se dat die zijn gekocht. Bots volgen namelijk zelf ook weer willekeurige andere accounts. Iedereen kan dus niet bestaande volgers hebben en hoe groter je platform, hoe meer neppe er tussen zitten. Bij grotere accounts met 100k of meer volgers ligt dit percentage vaak tussen de 20 en 30 procent.

Er wordt pas gesproken van fraude wanneer minimaal een kwart van iemands volgers uit bots bestaat. Wat betreft absolute aantallen staan Enzo Knol (480k), Rico Verhoeven (400k), Dee van der Zeeuw (393k) en Boef (386k) bovenaan, maar qua percentage zitten zij (net) safe.

Yvonne ontkent

Yvonne Coldeweijer heeft in een reactie op het onderzoek ontkend zoveel nepvolgers te hebben. Ze heeft haar profiel eerder dit jaar privé gemaakt, nadat ze merkte dat 'andere mensen robots op haar af stuurden'. "Zelf bekijk ik alle volgverzoeken", zegt ze tegen Quote. "Nepvolgers zijn schadelijk voor je reputatie en maken het lastiger om viral te gaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie