FunX

Juicechannels worden voor de rechter gesleept: "Als je zelf roddels instuurt, ben je ook strafbaar"

foto: Eline Schuurmans
  1. Newschevron right
  2. Juicechannels worden voor de rechter gesleept: "Als je zelf roddels instuurt, ben je ook strafbaar"

Juicechannels zijn vandaag de dag niet meer weg te denken van sociale media. Op YouTube, Instagram en andere social mediaplatformen worden de wildste roddels verspreid over BN'ers, maar lang niet alles wat je leest en hoort blijkt waar te zijn. Het is dan ook niet zo gek dat veel kanalen worden aangeklaagd wegens laster en smaad. Om te achterhalen of juicechannels daadwerkelijk strafbare feiten begaan, spraken Youssef en Vonneke met jurist Charlotte, die uitlegde dat je maar beter kunt oppassen met het insturen van roddels naar roddelvloggers.

"Roddel mag niet te ver gaan"

De afgelopen maanden hebben verschillende BN'ers juridische stappen ondernomen tegen juicechannels. Zo spande Famke Louise onlangs een kort geding aan tegen Roddelpraat, nadat presentator Dennis Schouten in een uitzending claimde dat de influencer zou zijn misbruikt door Ali B. Hoewel Famke eist dat de uitzending offline gehaald, omdat er roddels over haar worden verspreid, is het volgens Charlotte niet strafbaar om roddels naar buiten te brengen. "Je hoeft niet per se zeker te weten of een roddel waar is, zolang je maar heel goed uitlegt dat het om een roddel gaat. Ook moet je ervoor waken dat de roddel niet te ver gaat. Je beschuldigingen mogen bijvoorbeeld niet te heftig zijn."

Persoonsgegevens zijn geen roddels

Niet alleen roddels, maar ook persoonsgegevens doen zo nu en dan de ronde op social media. Zo delen juicechannels regelmatig reisinformatie en de huidige locatie van BN'ers, wat volgens Charlotte absoluut strafbaar is. "Reisinformatie is eigenlijk geen roddel meer. Dan ben je bezig met het delen van persoonsgegevens en dat mag echt niet. Mensen hebben recht op een privéleven, eer en een goede naam." Charlotte vertelt dat het niet eens zo heel erg is als je een beroemdheid op straat ziet lopen en dat op social media deelt. Wel wordt het een stuk lastiger als je bijvoorbeeld een foto van diegene maakt in een restaurant. "Dat maakt het ook zo lastig. Het is niet zo dat je nooit of altijd wat mag delen. Het hangt echt van de roddel af."

Quote

Als een juicechannel dus iets strafbaars heeft gedaan, kan het zomaar zo zijn dat jij ook aansprakelijk gesteld wordt.

Charlotte

Roddels insturen kan strafbaar zijn

Volgens de jurist is het slimmer om zelf geen roddels in te sturen naar juicechannels, omdat je juridisch gezien zelf namelijk een strafbaar feit begaat. "Als jij een roddel deelt met een juicechannel dan weet je dat zij het verder gaan verspreiden. Eigenlijk heb jij dan ook als doel om die roddel te verspreiden. Het enige verschil is dat jouw naam nergens vermeld wordt. Als een juicechannel dus iets strafbaars heeft gedaan, kan het zomaar zo zijn dat jij ook aansprakelijk gesteld wordt."

Pakkans is zeer klein

De kans dat dat gebeurt is echter zeer klein, legt Charlotte uit. Zo kan het voor de politie en het Openbaar Ministerie (OM) een erg lastige klus zijn om precies te achterhalen waar juicechannels hun roddels precies vandaan halen. "Officieel zouden juicechannels wel moeten delen waar ze hun roddels vandaan hebben gehaald, maar het kan zo zijn dat het voor de politie en het OM lastig is om te achterhalen waar de informatie vandaan komt. Daarom is het best wel veilig om roddels te delen met juicechannels. De kans dat ze erachter komen waar die informatie vandaan komt is namelijk niet zo heel groot."

Ster advertentie
Ster advertentie