Entertainment

Soundos: "Gevraagd voor rol, maar nu ik zwanger ben willen ze me niet meer"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Soundos: "Gevraagd voor rol, maar nu ik zwanger ben willen ze me niet meer"

Soundos heeft zich op Instagram uitgelaten over zwangerschapsdiscriminatie. De actrice en comedian vertelt dat ze gevraagd was voor een rol in een kinderfilm, maar dat dat is gecanceld toen duidelijk werd dat ze in verwachting is. "Ik heb eerlijk tegen de productiemaatschappij verteld dat ik zwanger ben. Nu willen ze mij niet meer. Ben er werkelijk kapot van. Had ik mijn bek moeten houden?"

Update dinsdag 15:58

Filmproductiemaatschappijen Levitate Film en The Media Brothers hebben in een gezamenlijke verklaring gereageerd op de uitlatingen van Soundos. Ze stellen dat de comedian wel was gepolst, maar dat het daadwerkelijke castingproces nog moest beginnen. "Voorlopig hebben we er allereerst om artistieke redenen de voorkeur aan gegeven om andere actrices uit te nodigen voor een auditie voor deze rol. Daarnaast vindt de draaiperiode mogelijk plaats als Soundos hoogzwanger is." Volgens de producenten zou de fysiek zware rol als voetbaltrainster te riskant zijn voor zowel Soundos als haar baby. "We volgen hiermee ook het arbo-advies op van de Rijksoverheid op het gebied van fysieke belasting en zwangerschap."

Levitate Film en The Media Brothers zeggen de uitlatingen van Soundos te betreuren en willen zo snel mogelijk met haar in gesprek om het misverstand recht te zetten. "We vinden het bijzonder vervelend dat ze zich gekwetst voelt in een periode waarin blijdschap de boventoon zou moeten voeren."

'Artistiek klopt het niet'

Het ging om een rol in een kinderfilm over vriendschap en empowerment, aldus het bericht van Soundos. Ze zou daarin een voetbaltrainer van een meidenteam spelen. "Echt iets voor mij." Ze vertelt dat de desbetreffende productiemaatschappij, The Media Brothers, verklaard heeft dat het "artistiek niet meer klopt" nu Soundos zwanger is.

'Gestraft'

"Vertel deze onzin aan iemand anders, vriend", klinkt het in de caption. "Zwangerschapsdiscriminatie maakt mijn discriminatiekwartet compleet."

De actrice benadrukt dat het oneerlijk is dat mannelijke collega's niet afgewezen worden wanneer ze een kind verwachten. "Als mannen vertellen dat ze vader worden, worden ze gefeliciteerd. Als wij vertellen dat we moeder worden, worden we gestraft. En dan afvragen waarom vrouwen zoals ik huiverig zijn om zulk positief nieuws te delen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verdriet

Soundos schrijft bij het bericht dat ze heeft getwijfeld om haar verhaal te delen. "Maar ik wil niet alleen en eenzaam met mijn verdriet zitten." Daarnaast wil ze andere actrices waarschuwen. "Als ze leven aan het maken zijn, moeten ze dat vooral niet vertellen. Want dan is HUN leven als actrice voorbij."

Hoewel Soundos aangeeft dat haar hart is gebroken "in een fase die prachtig en positief zou moeten zijn", laat ze weten dat het haar motiveert om door te gaan met het maken van haar eigen projecten, zoals de film Meskina. "Tijd voor verandering in deze filmwereld!"

Reacties

Onder het Instagrambericht verschijnen felicitaties en steunbetuigingen van bekende collega's. Zo schrijft Akwasi: "Dit is zo'n ontzettend grote gemiste kans voor hun... Niet voor jou. Je wordt ergens voor beschermd, koester je zwangerschap." Nienke Plas reageert: "Dat je zwanger bent is wel heel leuk om te horen, gefeliciteerd. Hun verlies. Waar een deur sluit, schuiven sowieso drie schuifpuien voor jou open."

Onderzoek

In 2020 bleek uit een onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens dat zwangerschapsdiscriminatie nog altijd een groot probleem is waarin geen vooruitgang wordt geboekt. Van de vrouwen die actief zijn op de arbeidsmarkt en in de vier jaar voorafgaand aan het onderzoek een kind kregen, heeft 43 procent situaties meegemaakt die wijzen op zwangerschapsdiscriminatie.

Het College gaf ook aan dat zwangerschapsdiscriminatie bijna niet wordt gemeld: slechts elf procent van de vrouwen die zich gediscrimineerd voelen doet dit. Ruim driekwart blijkt bovendien niet op de hoogte te zijn van hun rechten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie