Up 2 Date

Zwangere vrouwen nog steeds gediscrimineerd op de werkvloer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Zwangere vrouwen nog steeds gediscrimineerd op de werkvloer

Uit een nieuw onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens blijkt dat zwangerschapsdiscriminatie nog steeds een groot probleem is. Van de vrouwen die actief zijn op de arbeidsmarkt en de afgelopen vier jaar een kind kregen, heeft 43% situaties meegemaakt die wijzen op zwangerschapsdiscriminatie.

Niets veranderd

De vorige meting van het College was in 2016. Die resultaten verschilden toen niets van de resultaten uit een eerder onderzoek over zwangerschapsdicriminatie in 2012. Jammer genoeg zijn de resultaten dit jaar nog steeds hetzelfde. In de afgelopen acht jaar is er dus helemaal niets veranderd aan de grootte van het probleem.

Invloed op carrière

Zwangerschap of moederschap blijkt in alle fases van het arbeidsproces invloed te hebben op het gedrag van werkgevers. Bij het zoeken naar werk wordt vrouwen nog steeds gevraagd naar een kinderwens of moederschap. Bij een op de tien vrouwen werd nadrukkelijk gezegd dat dit de reden was dat ze niet was aangenomen, wat niet toegestaan is. Bijna de helft van alle vrouwen met een tijdelijk contract wordt benadeeld wanneer hun contract tijdens of vlak na de zwangerschap afloopt. En een kwart van de werknemers die zwanger worden, lopen promoties, salarisverhogingen of bonussen mis.


Hoe komt er wel verandering?

Zwangerschapsdiscriminatie wordt bijna niet gemeld. Slechts 11 procent van de vrouwen meldt de discriminatie. Ruim driekwart van de vrouwen blijkt ook niet op de hoogte te zijn van hun rechten. Eén van de aandachtspunten die het College ziet om de positie van zwangere vrouwen te verbeteren, is dan ook om vrouwen voor te lichten over hun rechten. Dat blijkt nog best lastig, want ieder jaar is er weer een nieuwe groep aanstaande moeders. Maar de oplossing moet natuurlijk niet alleen bij de vrouwen worden gezocht. Het College meldt dat de oplossing vooral gezocht moet worden bij de werkgevers en komt daarom met praktische informatie over hoe je als werkgever zwangerschapsdiscriminatie kan voorkomen

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie