Up 2 Date

Recordaantal vragen en klachten over discriminatie bij mensenrechtencollege

foto: ANP | Protestmars Amsterdam
  1. Newschevron right
  2. Recordaantal vragen en klachten over discriminatie bij mensenrechtencollege

Bij het College voor de Rechten van de Mens is vorig jaar wederom een recordaantal klachten en vragen over discriminatie binnengekomen. Het gaat om 5286 meldingen. Bij de helft daarvan bleek volgens de wet ook daadwerkelijk sprake van discriminatie. Er werd het vaakst melding gemaakt van ongelijke behandeling op basis van handicap of chronische ziekte (776), ras (575) en geslacht (453).

Ongelijke behandeling vanwege ziekte of handicap

Een handicap of chronische ziekte was ook de afgelopen vijf jaar al de meest voorkomende reden tot discriminatie volgens de meldingen bij het college. De meeste klachten gingen in 2021 over het 'aanbieden van goederen en diensten'. Als voorbeeld wordt iemand genoemd die door een verzekeringsmaatschappij gedwongen werd om een handtekening te zetten terwijl hij dit vanwege een hersenbloeding niet kan.

Verder deelden veel ouders dat hun hoogbegaafde kind niet goed genoeg wordt geholpen op school of dat de Tweede Kamerverkiezingen niet toegankelijk genoeg waren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Corona

De coronamaatregelen, waaronder het coronatoegangsbewijs, zorgden ook voor veel meldingen. Deze zouden ervoor zorgen dat mensen met een beperking nog minder goed kunnen meedoen in de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan iemand die vanwege een aandoening geen mondkapje kan dragen of niet gevaccineerd kan worden.

Er kwamen ook meer dan 2300 meldingen over de coronamaatregelen binnen die door de wet niet worden gezien als discriminatie. Die gingen bijvoorbeeld over de invoering van een eventueel 2G-beleid of het vaccineren met AstraZeneca op basis van geboortejaar.

Toeslagenschandaal

Ook discriminatie rondom het toeslagenschandaal leidde tot veel klachten. Veel van de racismemeldingen gingen hierover, maar ook over etnisch profileren bij overheidsinstanties, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een uitkering.

Benadeeld vanwege zwangerschap

Bij meldingen over discriminatie op basis van geslacht zaten vooral vrouwen die vertelden op hun werk benadeeld te worden vanwege zwangerschap of een kinderwens. Daarnaast wordt er in het rapport ook gewezen op het probleem rondom seksuele intimidatie op de werkvloer. Dit valt onder ongelijke behandeling op basis van geslacht. Het college kan oordelen of een werkgever genoeg heeft gedaan om iemand hiertegen te beschermen.

Niet volledig

Het rapport van het College voor de Rechten van de Mens geeft geen volledig beeld van discriminatie in Nederland. Veel zaken worden niet gemeld en er komen ook klachten binnen bij bijvoorbeeld de politie of het Meldpunt Internet Discriminatie. Eind mei verschijnt er een landelijk rapport waarin de cijfers van alle instanties worden meegenomen.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie