FunX Rotterdam

Honderden mensen bij protestmars toeslagenschandaal: "Geestelijke mishandeling"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Honderden mensen bij protestmars toeslagenschandaal: "Geestelijke mishandeling"

In Rotterdam liepen vanmorgen honderden mensen mee met de Mars Met De Moeders. Zowel gedupeerde gezinnen van het toeslagenschandaal en medestanders als Kamerleden Renske Leijten en Farid Azarkan: iedereen liep in een stoet richting het belastingkantoor met als doel snellere compensatie eisen voor de slachtoffers van het toeslagenschandaal. FunX-reporter Camille was aanwezig en deed verslag.

Quote

We zitten nog steeds in een soort gevangenis en weten nog steeds niet waar we aan toe zijn.

Gedupeerde moeder

Reporter Camille spreekt deelnemers van de Mars Met De Moeders

'Huizen en kinderen kwijt'

"Een ogenblik geduld alstublieft, er zijn nog 47.000 wachtenden voor u", is er te lezen op een van de spandoeken, verwijzend naar de hoeveelheid gezinnen die wachten op een oplossing. "Sommigen zijn huizen en kinderen kwijt", aldus de betoger. "Heel veel mensen snappen nog niet hoeveel impact het heeft op gezinnen. Er zijn tien jaar van levens afgenomen en het is nog niet klaar."

Gevangenis

Camille spreekt een van de 5600 Rotterdamse ouders die ten onrechte werden beschuldigd als fraudeur. "Het is eigenlijk geestelijke mishandeling", vertelt de vrouw. "Je probeert je kinderen het beste te geven en dat hebben ze van mij ontnomen." De hulp die haar tot nu toe is geboden, is niet genoeg. "Het is een mislukking. We zitten nog steeds in een soort gevangenis en weten nog steeds niet waar we aan toe zijn."

Toch heeft de moeder een boodschap voor de andere gedupeerden: "Hou vol, we staan samen sterk. We gaan onze schade verhalen. Misschien niet vandaag, maar we gaan alles op alles zetten om het te bereiken."

foto: FunX

Farid Azarkan (DENK) en betogers bij Mars Met De Moeders Rotterdam

Nog niet opgelost

Precies twee jaar geleden werd samen met SP-lid Leijten al dezelfde route naar het belastingkantoor gelopen. Hierdoor werden de misstanden rondom het toeslagenschandaal aan het licht gebracht, waarna er een hoop is gebeurd, maar nog lang niet genoeg. Sommige gedupeerde ouders hebben 30.000 euro schadevergoeding gekregen, maar lang niet iedereens problemen zijn opgelost. "Dat is geen compensatie, maar gewoon ons eigen geld", aldus de gedupeerde moeder tegen Camille.

Aan het einde van de mars werd het eisenpakket van de betogers aan staatssecretaris Van Huffelen overhandigd. Daarin wordt onder andere geëist dat alle gedupeerden binnen een dag gecompenseerd worden. Van Huffelen gaf aan de eisen "goed en serieus te gaan bekijken". Begin december gaat ze naar de Tweede Kamer met een nieuw hulpvoorstel en tegen die tijd zal ze reageren op de eisen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toeslagenschandaal

Vanaf 2017 kwam het steeds vaker in het nieuws voorbij: het toeslagenschandaal, ook wel de (kinderopvang)toeslagaffaire genoemd. Zeker 26.000 ouders werden tussen 2013 en 2019 door de Belastingdienst onterecht bestempeld als fraudeur en moesten daarom alle "te veel" ontvangen kinderopvangtoeslag terugbetalen. Hierdoor raakten enorm veel gezinnen in financiële problemen. Vele ouders raakten zelfs hun huis of baan kwijt en/of kregen psychische klachten. Meer dan 2000 kinderen werden uit huis geplaatst.

Ondanks de beloofde 30.000 euro compensatie zijn de problemen van deze getroffen gezinnen nog lang niet opgelost, omdat de financiële en immateriële schade die is aangericht vele maler groter is dan dat geldbedrag.

Ster advertentie
Ster advertentie