Up 2 Date

Jaïr groeide op zonder zus vanwege toeslagenaffaire: "Heel veel pijn en verdriet"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Jaïr groeide op zonder zus vanwege toeslagenaffaire: "Heel veel pijn en verdriet"

De 21-jarige Jaïr heeft een bewogen jeugd gehad. De jongen groeide op bij zijn jonge moeder, maar zijn oudere zus werd al vroeg uit huis geplaatst. Ook maakte hij huiselijk geweld mee en liep een hereniging met zijn zus op niets uit omdat zijn moeder slachtoffer werd van de toeslagenaffaire. Hij vertelt zijn aangrijpende verhaal aan Fernando in Start.

De 21-jarige Jaïr raakte zijn zus kwijt door de toeslagenaffaire: ''Ik weet niet hoe ze eruit ziet''

Jonge moeder

De moeder van Jaïr beviel op haar zestiende van haar eerste kind, de oudere zus van Jaïr. De kinderbescherming oordeelde dat de moeder zowel financieel als mentaal niet in staat werd geacht om voor haar dochter te zorgen en dus werd het kind uit huis geplaatst. Twee jaar later werd Jaïr geboren en toen dreigde opnieuw het doemscenario. De rechtbank oordeelde uiteindelijk dat de toen achttienjarige moeder een kans verdiende om haar zoon op te voeden. Jaïr mocht bij zijn moeder blijven en werd niet uit huis geplaatst.

Huiselijk geweld

Op achtjarige leeftijd kreeg Jaïr te maken met huiselijk geweld. Hij en zijn jongere zusje van twee waren getuigen toen zijn biologische vader zijn moeder in elkaar sloeg. Het gezin dat zogezegd onder toezicht zou staan van de kinderbescherming stond er alleen voor. De vader werd veroordeeld voor zijn misdaden, maar tegelijkertijd werd er wel een omgangsregeling getroffen voor hem en zijn kinderen. "Het was een hele bizarre situatie. De kinderbescherming of jeugdzorg was nergens om onze veiligheid te waarborgen", vertelt Jaïr.

Zus terug naar huis

Niet veel leek er toch een sprankeltje hoop te zijn voor het jonge gezin. Er was namelijk sprake dat de oudere zus terug mocht keren naar het gezin. Alles werd in werking gezet om dit te bewerkstelligen, maar toen grepen de instanties in.

Schulden

De jonge moeder zou namelijk een opbouwende schuld hebben bij de Belastingdienst, zo werd vastgesteld. De inmiddels alleenstaande moeder wist van niks en vroeg informatie aan bij de belastingdienst. Aan de oproep werd geen gehoor gegeven, maar inmiddels vielen er wel genoeg blauwe brieven op de mat met naheffingsaanslagen, woonbeslag en er werd gekort op verschillende subsidies. De kinderbescherming oordeelde opnieuw dat de moeder niet in staat was om voor Jaïr's oudste zus te zorgen vanwege haar schuld bij de Belastingdienst.

Quote

Heel veel pijn en verdriet dat zij er niet bij kon zijn.

Jaïr

Pijn en verdriet

Ondanks de tegenslagen deed de moeder van Jaïr er alles aan om eten op tafel te krijgen voor de kinderen waar zij wel voor mocht zorgen. "Ik heb heel veel respect voor mijn moeder dat ze dat als alleenstaande moeder heeft moeten doorstaan", vertelt Jaïr. Het gemis van de oudere zus laat wel zijn wonden achter bij het gezin. "Heel veel pijn en verdriet dat zij er niet bij kon zijn. Ik weet ook dat mijn zus het verschrikkelijk vond en het niet begreep. Zij twijfelde of mijn moeder haar nog wel wilde", legt Jaïr uit. Jaïr weet ook niet wat de instanties haar zus hebben verteld over de situatie en of zij dus wel de waarheid weet.

Onbekende

Jaïr hoort soms het een en ander over zijn zus, maar heeft haar zelf voor het laatst acht jaar geleden gezien. "Ik heb haar in mijn leven in totaal misschien 3,5 uur gesproken", aldus Jaïr. De broer en zus hebben een foto met elkaar en hij weet dan wel haar naam, leeftijd en geboorteplek, maar daar blijft het ook bij. "Ik weet niet wat haar ambities zijn. Ik weet niet wat ze leuk vindt en ik weet niet wat ze wil worden. Die instellingen hebben mijn relatie met mijn zus zwaar belemmerd. Het is toch een familielid dat je kwijt bent."

Jaïr (21): “Ik wil een stem zijn voor alle gedupeerden van de toeslagenaffaire”

Leven in onzekerheid

Jaïr was jarenlang bang om ook uit huis geplaatst te worden. Als kind lag hij nachten lang wakker en liep hij achter de feiten aan op school. Thuis werd het gas afgesloten en vielen de lichten uit. Verjaardagen waren eenzaam, omdat er vanwege de situatie geen vriendjes konden worden uitgenodigd. Ook de kerstdagen waren koud. "Het sneeuwde nog net niet binnen", vertelt Jaïr.

In gesprek gaan en kinderen helpen

Ruim duizend gezinnen kregen te maken met een soortgelijke situatie als Jaïr en daarom wil hij met zijn verhaal de getroffen kinderen bijstaan. Ook zou hij dolgraag in gesprek gaan met minister-president Rutte. "Financiële compensatie maakt niks goed en excuses zijn niet voldoende. Dat deze mensen hun verantwoordelijkheid niet nemen en blijven zitten doet heel veel pijn", vertelt een aangeslagen Jaïr. De 21-jarige jongen start op korte termijn een stichting om gedupeerden te helpen met hun problemen. "Ik probeer ze, onafhankelijk van de overheid, te helpen met of geschillen of andere mentale of toekomstgerichte problemen."

Ster advertentie
Ster advertentie