Up 2 Date

Raad van State uit forse kritiek op compensatieplannen toeslagenaffaire

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Raad van State uit forse kritiek op compensatieplannen toeslagenaffaire

Veel gedupeerden van de toeslagenaffaire wachten helaas nog steeds opeen compensatie. Het demissionaire kabinet wil slachtoffers van het schandaal een extra compensatie geven, maar de Raad van State zou zeer kritisch zijn op de compensatieplannen, zo meldt NRC.

Te hoge verwachtingen

Het demissionaire kabinet wil volgende week beslissen over nieuwe regelingen voor slachtoffers, maar volgens de Raad van State en gemeenten is de aanpak te snel en ondoordacht. Ze vrezen dat het kabinet daardoor weer dezelfde fouten herhaalt als met de eerste paar regelingen. Uit stukken die NRC inzag blijkt dat de Raad zei dat het kabinet "hoge verwachtingen heeft geschept bij gedupeerden door telkens nieuwe toezeggingen te doen en dat de hersteloperatie daarmee te complex is geworden". Dit zou schadelijk zijn voor het vertrouwen in de hersteloperatie en in de overheid.

Catshuisregeling

Eerder dit jaar kwam het demissionaire kabinet met de zogenaamde Catshuisregeling. Gedupeerden die konden bewijzen dat ze het slachtoffer zijn geworden van het schandaal hadden sowieso recht op 30.000 euro compensatie. Uiteindelijk hebben slechts 546 gedupeerden genoegen genomen met de compensatie. Het lage aantal had waarschijnlijk te maken met het feit dat het proces om in aanmerking te komen voor de compensatie voor velen te complex is.

Kabinet voelt druk

Het kabinet zou naar verluidt ook de druk voelen om snel te handelen, omdat veel gedupeerden tot nu toe nog niets vergoed hebben gekregen. Ook kwam onlangs het nieuws naar buiten dat ruim 1100 kinderen tussen 2015 en 2020 uit huis zijn geplaatst als gevolg van de toeslagenaffaire. Mogelijk zijn dat er meer aangezien uithuisplaatsingen pas worden bijgehouden sinds de Jeugdwet werd ingevoerd.

Ster advertentie
Ster advertentie