Entertainment

Winne over de dood van Feis: ''Ik behaal mijn doelen nu voor ons samen''

foto: Instagram: Winne
  1. Newschevron right
  2. Winne over de dood van Feis: ''Ik behaal mijn doelen nu voor ons samen''

Winne is deze week te gast in de podcastserie Over Routines van Arie Boomsma. De 43-jarige rapper bespreekt in gesprek met Arie wat mentale gezondheid voor hem betekent en welke impact het overlijden van Feis op zijn leven heeft.

Trauma's

Tijdens het gesprek vraagt Arie aan Winne of hij bewust bezig is met zijn mentale gezondheid. ''Ik ben een denker en te veel denken is gewoon niet oké. Ik denk dat het in mijn bovenkamer wel goed zit, maar ik weet dat ik trauma's heb. Ik probeer het altijd wel om te buigen naar iets positiefs en er een les uit te trekken. Uiteindelijk zijn het wel dingen die mij vormen. Ik weet dat ik nog heel veel onbenut potentieel heb. Als ik hulp van een professional krijg, kan ik daar beter mee omgaan'', vertelt Winne.

Feis

Als Arie vraagt naar een voorbeeld van een trauma dat Winne heeft opgelopen, haalt hij het overlijden van Feis aan. Arie vraagt Winne hoe hij het nieuws destijds heeft ontvangen. ''Het is tijdens de jaarwisseling gebeurd. Ik was door Memphis Depay uitgenodigd om de jaarwisseling in Parijs te vieren'', vertelt Winne.

''We hebben het supergezellig gehad en ik lag rond half 4 in bed. Rond half 5 werd ik wakker gebeld. Ik nam de telefoon op en zijn vriendin vertelde me dat Feis was doodgeschoten. Toen was ik in één klap wakker. 'Geef me heel even, ik bel je zo terug', zei ik tegen haar. Mijn hele wereld stortte in. Ik was in shock'', legt Winne uit.

Quote

Ik heb een uur lang tegen mijzelf gezegd: 'Ik weet niet wat ik moet doen, ik weet niet wat ik moet doen'

Winne (43)

Life changed that day

Op dat moment wist Winne niet hoe hij moest reageren. ''Ik ben toen op de grond gaan zitten. Ik heb een uur lang tegen mijzelf gezegd: 'Ik weet niet wat ik moet doen, ik weet niet wat ik moet doen'. Rass King sliep in dezelfde kamer als ik en hij heeft Memphis toen gealarmeerd'', vertelt Winne.

Hij gaat verder en vertelt dat hij zo snel mogelijk naar het ziekenhuis is gegaan. ''Memphis heeft er alles aan gedaan om ons direct thuis te krijgen. We hebben de eerste trein richting Rotterdam gepakt. Ik heb de hele treinreis gehuild. Mijn vrienden stonden me op te wachten op Centraal Station en we zijn toen direct doorgegaan naar het ziekenhuis. Life changed that day'', vertelt hij.

Magisch

Winne vertelt over zijn band met Feis. Hij legt uit dat hij nooit heeft getwijfeld aan zijn vriend. Vanaf dag één werkten ze vanuit een pure intentie en praatten ze over hoe ze samen alles zouden doen. Arie merkt op dat je dat zelfs in de muziek terug hoort en op beelden terugziet. Hij betrekt hun 101Barz sessie erbij en noemt het een ''magisch optreden''.

''Ik ben ook heel blij dat dat is vastgelegd'', vertelt Winne. ''Het was echt magisch. Die sessie was niet gepland, dat is daar gewoon tot stand gekomen. Dat kan alleen als je elkaar volledig aanvoelt.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meerwaarde

Winne legt vervolgens uit welke impact het verlies van Feis op zijn leven heeft. ''Hij zal altijd een rol in mijn leven spelen. We hebben zoveel mooie, wilde ideeën die allemaal niet door kunnen gaan. Als je zoiets moois hebt gedeeld en de hele wereld heeft dat kunnen zien, brengt dat heel wat met zich mee in het rouwproces. Het is niet zo dat ik me daardoor een grot in laat duwen. Het duwt me juist naar een plek waarin ik mij gedwongen voel om van meerwaarde te zijn.''

Hij vertelt dat hij het niet meer alleen voor zichzelf doet. ''Ik weet nu dat het leven heel fragiel kan zijn. Feis kan bepaalde dingen niet meer voor zichzelf doen. Dus als ik nu nieuwe doelen bereik, doe ik dat ook voor hem. Ik bereik mijn doelen nu voor ons.''

Therapie

Winne legt uit dat hij zich kwetsbaar probeert op te stellen, maar zich tegelijkertijd niet wil laten belemmeren. Muziek speelt daarin een belangrijke rol voor hem. ''Ik ben dit nu naar muziek aan het vertalen. Mijn volgende project maak ik om hem te eren, maar ook om deze fase af te kunnen sluiten en weer volledig Winston te kunnen zijn. Het is een moeilijk proces, maar ook heel leerzaam.''

''Het heeft een tijd geduurd voordat ik erover kon schrijven. Ik heb uren gehuild in de studio. Soms weet ik niet wat ik denk of voel, omdat het zoveel tegelijk is. Muziek is ook een vorm van therapie. Als ik het dan opschrijf, kan ik er op een andere manier naar kijken. Ik ben heel dankbaar dat ik muziek heb. Zonder muziek had ik deze versie van mezelf niet kunnen zijn'', vertelt hij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie