Naar homepage
Entertainment

YouTuber Govert Sweep probeert te overleven met -23 graden

foto: YouTube Govert Sweep
  1. Newschevron right
  2. YouTuber Govert Sweep probeert te overleven met -23 graden

Hoe lekker zou jij het vinden om met -23 graden buiten te slapen? Waarschijnlijk staat zo’n ijskoude overnachting niet heel hoog op je wensenlijst. Bij YouTuber Govert Sweep is dat wel het geval. Hij reisde, samen met vrienden Tom Outdoor en Devin, af naar Zweden om een week lang te overleven in het wild. De eerste aflevering van de gelijknamige serie staat sinds deze zaterdag online. Govert vertelt erover in Start met Fernando.

Stukje mentale uitdaging

Govert trok naar het midden van Zweden, ver weg van de bewoonde wereld, om daar te ervaren hoe het is om te leven van alleen de natuur. Hij ziet het als een stukje mentale uitdaging, vertelt hij aan Fernando. Ook wil hij ondervinden hoe mensen vroeger leefden.

Quote

Tegenwoordig zijn we allemaal aan het werk en dat is leuk. Maar soms vergeten we dat we vroeger vuur moesten maken en zelf een visje moesten vangen. Dat was wat je deed. En dat wilde ik eigenlijk wel beleven.

Govert

Zelfgemaakte iglo

Om te overleven met -23 graden is het erg belangrijk om zo snel mogelijk vuur te maken, legt Govert uit. Dat was dan ook hun eerste taak. Daarna gingen de mannen aan de slag met het verkrijgen van water. "Dat doe je door sneeuw te laten koken op een vuurtje. Dan maak je het ook bacterieel vrij en kan je 't drinken."

Er moest natuurlijk ook gegeten worden. Ze aten vitaminerijk mos uit bomen, dronken dennenthee en vingen vis. Slapen deden ze in een zelfgemaakte iglo. "Ik moet zeggen dat het best comfortabel was." Gelukkig hadden de jongens begeleiding van Geert de Koning, een Nederlandse man die zeventien jaar geleden naar Zweden verhuisde en compleet zelfvoorzienend is.

Gezonder dan ooit

Leven in de vrieskou met weinig eten: je zou zeggen dat het een behoorlijke aanslag is op je lichaam. Maar Govert voelde zich gezonder dan ooit: "Ik voelde me top, je zit de hele tijd lekker in een bos, er is goede zuurstof, je bent lekker aan het bewegen. Het is dus best gezond ook."

YouTuber Govert probeert met -23 graden te overleven

De Sahara

Het blijft dan ook niet bij dit avontuur. Govert en zijn vrienden hebben voor het eerste seizoen al een weekje in de bossen van Noord-Frankrijk gebivakkeerd, maar toen was het zomer. Ze willen nu alleen nog maar naar nóg extremere plekken gaan. De volgende bestemming is dan ook de Sahara, laat Govert weten. "Dat wordt weer heel anders, je hebt dan namelijk ook niet zomaar water." Daarna is het misschien tijd voor de jungle of een weekje op open zee.

"Heb je wel een goede levensverzekering?" wil Fernando weten. "Die heb ik een weekje van tevoren afgesloten.", reageert Govert lachend.

Check de eerste aflevering hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie