Events

FunX wenst iedereen een fijn Offerfeest!

  1. Newschevron right
  2. FunX wenst iedereen een fijn Offerfeest!
Miljoenen moslims in de wereld vieren vandaag het Offerfeest, ofwel het Eid El Adha in het Arabisch en Kurban Bayramı in het Turks. Traditioneel wordt op deze dag een schaap, geit of rund ritueel geslacht. Het vlees wordt verdeeld onder armen, buren en familieleden.

Met het Offerfeest, dat drie dagen duurt, herdenken moslims het offer van Ibrahim (Abraham). In de Koran staat het verhaal dat Allah aan Ibrahim vroeg om zijn zoon Ismaël te offeren om te laten zien dat hij trouw en gelovig was. Toen Ibrahim zijn zoon met een mes wilde doodsteken, kwam er een engel die zei dat een schaap de plaats van Ismaël mocht innemen. Zo viel uiteindelijk niet Ibrahims zoon, maar een schaap onder het mes.

Hadj
Het Offerfeest wordt gevierd aan het einde van de hadj, de jaarlijkse bedevaart naar Mekka in Saudi-Arabië. Dat is precies 70 dagen na de Ramadan. Naar schatting drie miljoen moslims nemen deel aan de bedevaart.

Voedselbank
Veel moslims in Nederland doneren net als de afgelopen jaren een deel van het vlees van de dieren die voor het feest worden geslacht, aan de armen. Zo zijn er ook dit jaar weer in Nederland een aantal initiatieven waarbij islamitische families, bedrijven en moskeeën de voedselbanken vlees geven.

Verbod ritueel slachten
Het leek er even op dat in 2011 het Offerfeest mogelijk voor het laatst op de oude manier gevierd zou worden in Nederland, vanwege een mogelijk verbod op ritueel onverdoofd slachten. Het wetsvoorstel dat de Partij voor Dieren in 2011 indiende is echter gestrand in de Senaat en om die reden kan er dit jaar nog steeds onverdoofd geslacht worden.

FunX wenst iedereen die het Offerfeest viert een fijn Offerfeest! Eid Moubarak, Kurban Bayramınız kutlu olsun!

Ster advertentie
Ster advertentie