FunX

Luuk (22): "Vergeet bekeerlingen niet tijdens het Offerfeest"

foto: Luuk Kruijsdijk
  1. Newschevron right
  2. Luuk (22): "Vergeet bekeerlingen niet tijdens het Offerfeest"

Luuk Kruijsdijk is freestyle voetballer en heeft zich anderhalf jaar geleden bekeerd tot de Islam. Vandaag is het Offerfeest en hij weet als geen ander hoe lastig het kan zijn om dit als beginnend bekeerling te vieren, zonder een familie om het feest mee te vieren. Inmiddels heeft Luuk de mensen gevonden met wie hij deze dag kan vieren. Nu roept hij broeders en zusters op om de bekeerlingen niet te vergeten, zodat zij het Offerfeest niet alleen hoeven te vieren.

Bekeerlingen

De eerste maanden als bekeerling kunnen lastig zijn, weet Luuk. "Toen ik net bekeerd was, kon ik de Ramadan en andere feestdagen niet samen met mijn familie vieren. Gelukkig heb ik nu fantastische mensen om mij heen en word ik bij vrienden thuis uitgenodigd om feestdagen samen te vieren." Luuk heeft dus ervaren hoe je als bekeerling toch samen kan zijn met vrienden of kennissen als je familie deze feesten niet viert. Dat is dan ook de aanleiding geweest voor zijn oproep via LinkedIn. "Het is niet voor mijzelf, maar voor andere bekeerlingen die wellicht niemand hebben om het Offerfeest mee te vieren."

foto: LinkedIn post Luuk Kruijsdijk

LinkedIn

Luuk snapt dat het lastig kan zijn om de eerste stap te zetten en om een connectie aan te gaan met mensen als je net bekeerd bent. "Ik ben heel sociaal, maar ik snap ook dat er mensen zijn die meer introvert zijn en niet op mensen af durven te stappen. Dat lijkt me heel pittig, vooral rond de feestdagen, want je hebt dan gewoon niemand. Je moet een netwerk opbouwen en zorgen dat je je thuis voelt bij andere mensen met wie je bijvoorbeeld het Offerfeest kunt vieren. Ik wil mijn broeders en zusters ook oproepen om de bekeerlingen niet te vergeten. Spreek de mensen aan die vaak alleen in de moskee zitten. Groet hen en vraag of ze al plannen hebben voor het eten. Je kan van de buitenkant niet zien of iemand eenzaam is."

De post van Luuk trekt veel aandacht en in de reacties ontstaan barmhartige gesprekken. Mensen bieden aan om samen het Offerfeest te vieren en vertellen over hun gemeenschap. Ook bekeerlingen reageren op de post. Ze herkennen zich in het verhaal dat Luuk schetst en zijn dankbaar dat er aandacht wordt besteedt aan het onderwerp.

foto: LinkedIn Luuk Kruijsdijk

Offerfeest

Luuk heeft dankzij zijn bijdrage al meer dan honderd uitnodigingen gekregen om het Offerfeest samen te vieren. "Ik had al plannen om het Offerfeest samen met vrienden en kennissen te vieren. Om 07:30 verrichten we het gebed en dan ga ik op bezoek bij een aantal mensen. Helaas moet ik in de avond werken, maar het zij zo."

De freestyle voetballer heeft ook een aantal persoonlijke berichten ontvangen van bekeerlingen die juist gaan werken om eenzaamheid te voorkomen op deze dag. "Ik heb een groep opgericht waarin bekeerlingen bij elkaar kunnen komen en samen feestdagen kunnen vieren. Mensen kunnen mij een berichtje sturen via LinkedIn, zodat ik hen in contact kan brengen met deze groep."

Ster advertentie
Ster advertentie