Close-up

Mohamed (26): "Ik zamel geld in om Gambiaanse families een mooi Offerfeest te bezorgen"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Mohamed (26): "Ik zamel geld in om Gambiaanse families een mooi Offerfeest te bezorgen"

"In januari heb ik voor het eerst in mijn leven Gambia bezocht. Ik werd daarbij geholpen door Travel2Learn, een organisatie die trips naar Gambia aanbiedt waarbij je slaapt en eet bij de lokale bevolking. Het mooie aan Travel2Learn is dat een deel van hun omzet naar de lokale bevolking gaat. Daarnaast zijn de gidsen die in Gambia voor Travel2Learn werken allemaal lokale reisleiders die een gezin hebben en je kennis laten maken met het leven in Gambia.

Voordat ik naar Gambia afreisde, las ik me in over de situatie van het land. Daardoor leerde ik dat er veel armoede is. Om die reden besloot ik voor mijn vertrek donaties op te halen om minder bedeelde mensen te helpen. Met wat voor ons in Nederland heel weinig geld is, kan je iemand in Gambia bijvoorbeeld al aan een ziekenhuisbehandeling helpen. Toen ik in Gambia aankwam, maakte ik de armoede in het land van dichtbij mee. Ondanks de situatie in het land wordt Gambia ook wel 'The smiling coast of Africa' genoemd. Tijdens mijn reis heb ik zelf mogen ervaren waarom het land die bijnaam heeft. Ik werd namelijk ontzettend warm onthaald en ervaarde in twee weken wat voor prachtige mensen Gambianen zijn.

Vanuit een westerse bril worden zij al snel als minder bedeelden gezien, maar naar mijn mening zijn ze juist ruim bedeeld als het gaat om de rust in hun hart, de lach op hun gezicht, de zon die iedere dag schijnt, de dankbaarheid voor wat ze hebben en de saamhorigheid. Ze hebben mij laten zien dat je niet veel nodig hebt om gelukkig te zijn. Ik raad daarom iedereen aan om zo'n reis te maken, want het is echt een reality check.

Als ik het idee krijg om een doneeractie te starten, dan komt Gambia altijd als eerste in me op. Het land en de mensen hebben een plek in mijn hart ingenomen. Eid al-Adha, oftewel het Offerfeest, begint dit jaar op 9 juli. Ik zie dit als een kans om minder bedeelden in Gambia te helpen en wil hen graag een mooi Offerfeest bezorgen. Via WhatsApp heb ik Gambiaanse vrienden gevraagd wat een schaap kost in Gambia. Dat bleek ongeveer 120 euro te zijn. Toen dacht ik: dat bedrag is makkelijk op te halen als ik hier in Nederland een doneeractie start.

Inmiddels heb ik een bedrag van 1100 euro opgehaald, dat ik via Western Union ga doneren aan een Gambiaans contactpersoon die ik volledig vertrouw. Hij zal ervoor zorgen dat het geld goed gebruikt wordt en gaat me ook bewijsmateriaal en video's sturen. Die post ik dan weer op Instagram, zodat mensen kunnen zien waar hun geld naartoe is gegaan."

- Mohamed (26)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie