Up 2 Date

Grootste islamitische begraafplaats van Nederland gaat deze week open

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Grootste islamitische begraafplaats van Nederland gaat deze week open

Nederlands opent deze week in Arnhem de grootste islamitische begraafplaats van het land. Op de begraafplaats vindt je ruim 16.000 begraafplekken waar moslims met een gerust hart geheel volgens de islamitische voorschriften begrafen kunnen worden.

Uitkomst

De begraafplaats biedt een uitkomst voor het toenemende aantal moslims dat wel volgens de islamitische voorschriften begraven wil worden, maar daarvoor niet wil worden gerepatrieerd naar het land van herkomst van de familie. "Een probleem dat vooral onder de jongere generatie moslims speelt", zo vertelt Saïd Bouharrou, initiatiefnemer van de begraafplaats in Arnhem, aan de NOS.

"Toen de coronapandemie uitbrak en repatriëring niet meer mogelijk was, is de bewustwording groter geworden onder moslims", vervolgt Saïd zijn verhaal. "Ik zag om mij heen dat mensen begonnen te beseffen dat ze liever in Nederland begraven wilden worden."

Weinig plek

Nederland telt op dit moment maar twee geheel islamitische begraafplaatsen. Een van de twee speciale begraafplaatsen is nagenoeg vol en de ander heeft nog maar plek voor tweehonderd moslims. Naast deze speciale begraafplaatsen zijn er een paar begraafplaatsen met een islamitisch deel, maar ook op deze plekken kunnen er niet veel mensen meer bij.

De nieuwe begraafplaats in Arnhem lost dat probleem voorlopig op. Met 16.000 plekken is er voor de komende jaren genoeg plek voor moslims om begraven te worden in Nederland. "We hebben drie jaar lang keihard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen, maar het was het waard", zegt initiatiefnemer Saïd dan ook.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Echt jouw land"

Muhsin Köktas, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid, is ook erg blij met het initiatief van Saïd. Hij laat aan de NOS weten dat de nieuwe begraafplaats een hele positieve ontwikkeling is voor de moslimgemeenschap. "We zijn vier generaties verder in Nederland en je ziet dat moslims steeds vaker hier begraven willen worden. Dat kan nu ook. Dat is een goed teken, want wanneer je ergens begraven kan worden, is het pas echt jouw land."

Eeuwigdurende grafrust

Dat er maar zo weinig islamitische begraafplaatsen zijn, heeft te maken met de voorschriften die in de Koran staan beschreven. De eeuwigdurende grafrust is daar een voorbeeld van. Dit houdt in dat een graf nooit en te nimmer mag worden geruimd. "Maar in Nederland is het erg moeilijk om juridisch te zorgen dat iemand oneindig op een plek kan rusten", legt Saïd uit.

Toch hebben ze daar voor de begraafplaats in Arnhem een oplossing voor weten te vinden. "Wij hebben een stichting opgericht die wordt beheerd door de nabestaanden van de mensen die begraven liggen. Daarnaast is de begraafplaats aangemerkt als beschermd natuurgebied en betaal je een eenmalig bedrag waar alle onderhoudskosten voor de toekomst inzitten. Zo kunnen we oneindige grafrust bieden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer begraafplaatsen

Hoewel de nieuwe begraafplaats voor de aankomende tijd een oplossing biedt, moet er nog steeds doorgezocht worden naar volgende plekken. "Er moeten meer islamitische begraafplaatsen bij", zegt Saïd. "We hebben al een tweede locatie op het oog. Uiteindelijk hopen we zo'n vier regionale begraafplaatsen te kunnen realiseren."

Naast Saïd zijn ook er nog een hoop andere die zich op dit moment inzitten voor islamitische begraafplaatsen. Zo zijn er al wat kleine plannen om in Rotterdam, Utrecht en Tiel ook een islamitische begraafplaats mogelijk te maken.

Ster advertentie
Ster advertentie