Films, Series & TV

Docu-film 'Murder by the coast' duikt in moordzaak Nederlands-Spaanse Rocío

foto: Netflix
  1. Newschevron right
  2. Docu-film 'Murder by the coast' duikt in moordzaak Nederlands-Spaanse Rocío

True crime is en blijft een van de meest populaire categorieën op Netflix en daar wordt eind deze maand weer een nieuwe titel aan toegevoegd. De nieuwe docu-film Murder by the coast duikt in de beruchte moordzaak van de Nederlands-Spaanse Rocío Wanninkhof (19). Zij raakte in 1999 vermist in haar hometown Mijas, in het Spaanse Málaga, waarna drie weken later haar lichaam werd gevonden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onterechte veroordeling

De zaak Wanninkhof en de veroordeling van María Dolores 'Loli' Vázquez staat bekend als een van de grootste gerechtelijke dwalingen, oftewel onterechte veroordelingen, in de Spaanse geschiedenis. De destijds 52-jarige María, vermoedelijk minnares van Rocío's moeder, werd namelijk onder grote druk van de bevolking en veel media-aandacht veroordeeld voor de moord, terwijl hier geen hard bewijs voor was. Het feit dat ze lesbisch was, werd destijds tegen haar gebruikt, zo is ook te horen in de trailer van Murder by the coast.

Tweede moord

In de Netflix-docu, die vol zit met nieuwe onderzoeksresultaten en interviews met betrokkenen, is verder te zien hoe na de veroordeling in een stadje in de buurt het lichaam van een ander meisje wordt gevonden, de 17-jarige Sonia Carabantes. Wat blijkt? In 2003 wordt ontdekt dat bij haar lichaam dna is aangetroffen van een man wiens dna ook bij Rocío's lichaam werd gevonden. Is dat genoeg om Vázquez vrij te pleiten?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Twintig jaar later

Murder by the coast zoomt twintig jaar na alle gebeurtenissen in op de valse veroordeling van Vázquez en bekijkt de zaak van verschillende hoeken. Zo wordt het handelen van justitie en de politie onder de loep genomen en wordt de invloed van de politiek en media bekeken. Ook de rol van gender en seksualiteit speelt een grote rol in dit verhaal.

Murder by the coast is vanaf 23 juni te bekijken op Netflix.

Ster advertentie
Ster advertentie