Films, Series & TV

'Trial 4' laat zien hoe Sean Ellis 22 jaar onterecht vastzat voor moord

foto: Netflix
  1. Newschevron right
  2. 'Trial 4' laat zien hoe Sean Ellis 22 jaar onterecht vastzat voor moord

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Amerikaanse Sean K. Ellis bracht 22 jaar in de gevangenis door voor een moord die hij niet heeft gepleegd. Hij werd na drie processen onterecht veroordeeld voor de moord op John Mulligan in 1993, een rechercheur van de politie in Boston, en kwam in 2015 vrij nadat er ontlastend bewijs naar boven kwam. Dat betekende niet het einde van het verhaal: er stond hem nog een vierde proces te wachten, dat hem levenslang terug de gevangenis in zou kunnen sturen. Zijn verhaal, dat vol blijkt te zitten met corruptie en racisme, is vanaf 11 november te zien in de Netflix-docuserie Trial 4.

Corruptie en racisme

Volgens Seans advocaten en medestanders was er in zijn zaak sprake van een samenzwering van de politie en institutioneel racisme. De corrupte agenten wilden de zaak snel oplossen en Sean Ellis, destijds 19 jaar oud, was simpelweg een makkelijk slachtoffer. "Het gaat om een zwarte man en een witte agent: natuurlijk gaat het om ras!", is te horen in de trailer.

Sean deed er alles aan om te bewijzen dat hij onschuldig is en later bleek er inderdaad sprake te zijn van corrupte agenten, twijfelachtige getuigenverklaringen en een enorme druk om de zaak op te lossen. Drie van de betrokken rechercheurs werden uiteindelijk schuldig bevonden aan aanklachten als afpersing en vervalsing van aanhoudingsbevelen.

Quote

Ellis' verhaal is verwoestend, maar werpt licht op de actuele kwesties van systematisch racisme, politiecorruptie en het hervormen van het strafrecht. Ondertussen biedt het hoop dat mensen uiteindelijk de kracht hebben om het systeem te veranderen.

Netflix over 'Trial 4'

Misbruik van het rechtssysteem

De achtdelige docuserie, die in een tijd van massale protesten tegen politiegeweld en systematisch racisme erg actueel is, gaat verder in op het onderzoek naar Seans veroordeling. Dit om te laten zien op wat voor frustrerende manier er misbruik kan worden gemaakt van het rechtssysteem. Naast Sean zelf, komen verschillende betrokkenen aan het woord, onder wie zijn moeder en zijn advocaat: "Elke dag waarop iemand gevangen zit voor een misdaad die hij niet heeft gepleegd, is een dag waarop je als aanklager niet zou mogen slapen."

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie