Films, Series & TV

'Just Mercy': hoe advocaat Bryan dapper de strijd aangaat tegen racisme

foto: YouTube: Warner Bros. Pictures
  1. Newschevron right
  2. 'Just Mercy': hoe advocaat Bryan dapper de strijd aangaat tegen racisme

Het zijn verhalen waarvan je spontaan agressief wordt: onterecht veroordeelde - vaak zwarte - mannen die tientallen jaren vastzitten voor een misdaad die ze niet gepleegd hebben. Of nog erger: die ten dood veroordeeld worden, terwijl ze onschuldig zijn. De Amerikaanse advocaat Bryan Stevenson stelde dat dat geldt voor een op de tien mannen in de Amerikaanse dodencel...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Terwijl je je na het lezen van dat cijfer afvraagt hoe dat in godsnaam mogelijk is, komt er nu een nieuwe film in de bioscoop met een soortgelijk waargebeurd verhaal. Just Mercy laat zien hoe Bryan alles op alles zette om de onschuld van zwarte gevangenen te bewijzen, voordat zij op de elektrische stoel belandden.

strijder voor gerechtigheid

"Het tegenovergestelde van armoede is niet welvaart, het tegenovergestelde van armoede is gerechtigheid", schrijft Bryan in het boek waarop de film gebaseerd is. Deze strijder, gespeeld door Michael B. Jordan, zette in de jaren '80 in Alabama het Equal Justice Initiative op. Daarmee gaf en geeft hij nog steeds gratis juridische hulp aan arme en/of zwarte gevangenen die ten onrechte veroordeeld waren tot de doodstraf. Die hadden vaak geen eerlijk proces gehad, zoals het geval was bij Walter McMillian (Jamie Foxx).

Geen bewijs, toch een moordenaar

Walter werd beschuldigd van de moord op een 18-jarig wit meisje. Hoewel hij alibi's had, er geen bewijs was en er alleen een verklaring was van een labiele crimineel die onder druk werd gezet om te liegen, besloot het rechtssysteem dat hij een moordenaar was. Hij belandde - voordat hij een proces had gehad - in de dodencel en de film maakt pijnlijk duidelijk wat voor impact dat heeft op een persoon, een familie en een hele community. Hoewel Walter zelf triest genoeg de moed al verloren lijkt te hebben, is Bryan vastbesloten om door te strijden tegen het hardnekkige racisme in het rechtssysteem.

Meer voorbeelden

Helaas komen verhalen zoals die van Walter nog regelmatig in het nieuws. Zo werden twee maanden geleden Alfred Chestnut, Ransom Watkins en Andrew Stewart na 36 jaar onschuldig vast te hebben gezeten, eindelijk vrijgesproken. En waarschijnlijk moet je ook meteen denken aan de Netflix-serie When They See Us, die het hartverscheurende verhaal over de Central Park Five opnieuw volop onder de aandacht bracht.

SUPERHELD

Al zal natuurlijk niks de verloren jaren en traumatische ervaring kunnen compenseren, het is hoopvol om te zien dat er organisaties zoals EJI en The Innocence Project zijn die er alles aan doen om dit onrecht tegen te gaan. Bryan heeft inmiddels zelfs al meer dan honderd onterecht veroordelen vrij weten te krijgen. Michael B. Jordan kan dan in Marvels Black Panther gespeeld hebben, Bryan is hier de echte superheld.

Just Mercy draait vanaf morgen in de bioscoop.

Ster advertentie
Ster advertentie