Up 2 Date

Man die 31 jaar onterecht vastzat krijgt na jaren strijden een miljoen compensatie

  1. Newschevron right
  2. Man die 31 jaar onterecht vastzat krijgt na jaren strijden een miljoen compensatie

"Oepsie, sorry dat je 31 jaar ten onrechte hebt vastgezeten. Hier heb je 75 dollar om het goed te maken." Dit is even kort samengevat wat de Amerikaanse Lawrence McKinney meemaakte. Hij werd in 1977 veroordeeld tot 115 jaar celstraf voor het plegen van een overval en verkrachting. Negen jaar geleden bleek hij echter onschuldig te zijn. De man werd vrijgelaten en kreeg een schamele 75 dollar mee. Hoewel een geldbedrag natuurlijk al die verloren jaren sowieso niet kan goedmaken, streed Lawrence toch jarenlang voor een passende compensatie. En dat is het hem eindelijk gelukt. Hij heeft een miljoen dollar gekregen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

DNA

Toen Lawrence 22 jaar was, werd hij door een vrouw ervan beschuldigd dat hij één van de twee mannen was die haar had verkracht in haar huis. Lawrence werd veroordeeld en in de cel gegooid. Pas dertig jaar later, in 2008, werd er een DNA-test gedaan van het beddengoed. Daaruit werden drie mensen geïdentificeerd, maar niet Lawrence. Dus werd de toen 53-jarige man in 2009 vrijgelaten.

Onschuld

McKinney wilde heel graag formeel onschuldig worden verklaard. Hij probeerde dit in 2016 te doen, maar dat verzoek werd afgewezen. Een lid van de reclassering verdedigde deze beslissing door te zeggen dat de omschrijving die het slachtoffer van de dader had gegeven, wel heel veel met hem overeenkwam.

Geld

In december werd McKinney's naam alsnog gezuiverd dankzij de gouverneur van Tennessee. Daardoor kon de onschuldige man eindelijk een compensatie aanvragen. Volgens de BBC krijgt de man een miljoen dollar, het maximum compensatiebedrag dat je kunt krijgen. Hij zal eerst $353,000 krijgen om de bedragen van zijn advocaten en zijn schulden af te betalen. Vervolgens zal hij elke maand $3.350 krijgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie