Up 2 Date

Mannen die onterecht vastzaten voor moord na 36 jaar eindelijk vrij

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Mannen die onterecht vastzaten voor moord na 36 jaar eindelijk vrij

Veroordeeld worden voor een misdaad die je niet gepleegd hebt en vervolgens jarenlang onterecht in de cel zitten. Het is een van de ergste dingen die je kan overkomen, maar helaas komt het - vooral in de Verenigde Staten - nog regelmatig voor. Zo ook bij Alfred Chestnut, Ransom Watkins en Andrew Stewart. Deze mannen zaten 36 jaar vast, terwijl ze hartstikke onschuldig zijn. Gisteren zijn ze eindelijk vrijgesproken. De rechter heeft - voor wat het waard is - zijn excuses aangeboden.

Levenslange gevangenisstraf

Alfred, Ransom en Andrew werden in 1983 in Baltimore opgepakt voor de moord op een 14-jarige jongen. Die werd in zijn nek geschoten terwijl hij van school naar huis liep. Het drietal - destijds 16 en 17 jaar oud - werd door getuigen niet herkend. Ook kwam zelfs een andere verdachte in beeld. Toch werden de vrienden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Onschuldig

Er was veel mis met de zaak tegen de drie jongens. Zo werden ze verhoord zonder dat hun ouders erbij waren. Ook werden de getuigen verzocht om hun verhaal op elkaar af te stemmen. Maar het meest schokkende is de hoeveelheid ontlastend bewijs dat bewust is achtergehouden. Advocaat Marilyn Mosby ontdekte ook verslagen uit 1984 waarin getuigen al duidelijk de andere verdachte als dader aanwezen. Die verdachte werd in 2002 zelf neergeschoten. Omdat de drie altijd volhielden onschuldig te zijn, kwamen ze niet in aanmerking voor vervroegde vrijlating.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tragedie

Na een brief van Alfred over het achtergehouden bewijs werd de moordzaak dit jaar gelukkig herzien. Alfred, Randsom en Andrew - inmiddels begin 50 - kunnen nu voor het eerst als volwassen mannen vrij rondlopen en kerst vieren met hun geliefden, ook al zijn er veel familieleden overleden tijdens hun jaren in de cel. Een echte overwinning is het volgens de advocaat niet te noemen: "Het is een tragedie. Er is 36 jaar van hun leven gestolen, we kunnen deze schade nooit repareren."

Geen compensatie

Bizar genoeg ontvangen de mannen geen compensatiebedrag. In de staat Maryland is er namelijk niet zo'n regeling voor onterecht veroordeelden. Advocaat Mosby wil zich nu gaan inzetten om zo'n regeling in te voeren.

Foto: AFP

Te snelle antwoorden

"Iedereen in deze zaak - de schoolleiding, de politie, de aanklagers, de jury, de media en de gemeenschap - stond klaar met zijn oordeel", zegt Shawn Ambrust, directeur van het Mid-Atlantic Innocence Project over de zaak. "Deze zaak, waaruit blijkt dat snelle antwoorden tot tragische resultaten kunnen leiden, zou voor iedereen een les moeten zijn."

Meer soortgelijke verhalen

Het verhaal van Alfred, Ransom en Andrew doet sterk denken aan dat van de Central Park Five, wiens verhaal afgelopen jaar volop onder de aandacht kwam door de aangrijpende Netflix-serie When They See Us. Maar er zijn meer voorbeelden. Dat bevestigt ook Alfred: "Ik heb veel jongens achtergelaten die in dezelfde positie zitten als ik. Zij hebben een stem nodig. Ik kreeg godzijdank een kans, omdat ik iemand had die me hoorde."

Ster advertentie
Ster advertentie