Up 2 Date

Man die 17 jaar onterecht vast zat door dubbelganger krijgt $1 miljoen schadevergoeding

foto: Twitter: CNN
  1. Newschevron right
  2. Man die 17 jaar onterecht vast zat door dubbelganger krijgt $1 miljoen schadevergoeding

De 42-jarige Amerikaanse Richard Anthony Jones werd in 1999 opgepakt voor een gewapende overval die hij niet gepleegd had. Ondanks dat hij een sterke alibi had, werd hij veroordeeld tot negentien jaar cel voor een misdaad die gepleegd bleek door iemand die toevallig op hem leek. De zaak kwam opnieuw voor de rechter toen deze dubbelganger werd opgespoord en in juni vorig jaar werd Richard vrijgelaten. Afgelopen augustus diende hij een verzoek in waarin hij de staat vroeg om een schadevergoeding van 1,1 miljoen dollar en een officiële verklaring van zijn onschuld. Die heeft hij nu gekregen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

the INNOCENCE PROJECT

Richards dubbelganger is gevonden met behulp van The Innocence Project, een organisatie die helpt om onterecht veroordeelden te bevrijden. De echte dader kan echter niet meer veroordeeld worden, omdat de zaak inmiddels verjaard is. Volgens de advocaat die samen met de organisatie heeft gewerkt aan de bevrijding, voelt Richard wonderbaarlijk genoeg geen haatgevoelens richting de dader. Wel is hij teleurgesteld dat de man uiteindelijk nooit bekend heeft.

SCHADEVERGOEDING

Toen Richard veroordeeld werd, was er in Kansas nog geen sprake van vergoeding voor onterecht veroordeelden. Hij is de eerste in de staat die dankzij een nieuwe wet nu zo'n schadevergoeding ontvangt. Naast het geldbedrag krijgt Richard een certificaat van onschuld, counseling en twee jaar gratis health care. Het verslag van de arrestatie wordt gewist en zijn biologische monsters die in verband stonden met de zaak worden verwijderd. Niks zal echter goed kunnen maken dat de man zeventien jaar van zijn leven kwijt is en hierdoor een van zijn dochters niet heeft kunnen zien opgroeien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onterecht vast

In Amerika zijn er vaker verhalen van onterecht veroordeelden in het nieuws. Zo werd twee maanden geleden na 20 jaar een man vrijgelaten die onterecht veroordeeld was voor moord. Dat leverde hem een gevangenisstraf op van 15 jaar tot levenslang, maar ook hij werd met behulp van The Innocence Project uiteindelijk bevrijd.

Ster advertentie
Ster advertentie