Films, Series & TV

Slachtofferhulp wil dat Netflix-serie over Jeffrey Dahmer verwijdert

foto: YouTube: Netflix
  1. Newschevron right
  2. Slachtofferhulp wil dat Netflix-serie over Jeffrey Dahmer verwijdert

Slachtofferhulp Nederland eist dat de Netlifx-hitserie Dahmer van het streamingplatform wordt verwijderd. De hulporganisatie heeft een "substantieel aantal klachten" binnengekregen van mensen zich storen aan de serie over moordenaar Jeffrey Dahmer, zegt voorzitter Rosa Jansen in gesprek met NU.nl.

'Dader enorm geromantiseerd'

Volgens Jansen storen mensen zich vooral aan de manier waarop de slachtoffers worden geportretteerd. De moordenaar is in de serie volgens Jansen een "krachtige, sterke man", terwijl de slachtoffers stuk voor stuk "emotioneel en zwak" zijn. "De dader wordt enorm geromantiseerd en er is geen enkele nuance aangebracht", aldus Jansen.

Netflix weigert

Netflix heeft zich inhoudelijk nog niet uitgesproken over het verzoek van Slachtofferhulp Nederland. De streamingdienst heeft daarnaast aangegeven geen commentaar te geven aan pers. Slachtofferhulp wil de kwestie aankaarten bij internationale koepelorganisatie Victim Support Europe. "Ons doel is om slachtoffers te helpen om na een vreselijke gebeurtenis weer de regie te nemen over hun leven", legt Jansen uit. "Door een Netflix-serie als Dahmer wordt die regie ze weer uit handen geslagen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Signaal afgeven'

Jansen zegt verder geen problemen te hebben met fictieve series of het true crime genre. "Maar in deze serie lopen fictie en waargebeurde feiten te zeer door elkaar heen. Deze serie is wat ons betreft een grens overgegaan; wij zien wat voor effect dat op slachtoffers en nabestaanden heeft."

De voorzitter verwacht niet dat Netflix de serie daadwerkelijk gaat verwijderen, maar wilde in ieder geval een signaal afgeven. "Zodat de kijkers zelf kunnen beslissen of ze aan deze exploitatie mee willen doen", aldus Jansen.

Families slachtoffers niet blij

Eerder lieten familieleden van de slachtoffers van Dahmer al weten niet blij te zijn met de serie. Zo hebben familieleden van Errol Lindsey, een van Dahmers slachtoffers, op Twitter laten weten niet op de hoogte te zijn gebracht van de Netflix-plannen. Dat terwijl de serie volgens neef Eric traumatiserend is. "Mijn familie is boos over de serie. Het hertraumatiseert opnieuw en opnieuw, waarvoor? Hoeveel films, series en docu's hebben we nodig?"

Ook Rita, de zus van Errol, heeft gereageerd. In de serie zit een scène waarin haar emotionele toespraak in de rechtbank met precisie wordt nagespeeld. "Als ik niet beter wist, had ik gedacht dat ik dat was. Het voelde alsof ik alles weer opnieuw beleefde. Het bracht alle emoties terug die ik toen voelde", zegt ze in Insider. "Netflix had moeten vragen hoe wij ons erover voelden, maar ze hebben me niks gevraagd. Ze hebben het gewoon gedaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie