Films, Series & TV

Twee vrienden doen zelfmoordpoging in 'Bureau Rotterdam': "Het is een schreeuw om hulp"

foto: RTL: Bureau Rotterdam
  1. Newschevron right
  2. Twee vrienden doen zelfmoordpoging in 'Bureau Rotterdam': "Het is een schreeuw om hulp"

Ewout Genemans loopt mee met de Rotterdamse politie in zijn reportageserie Bureau Rotterdam. Door de politie op de voet te volgen krijgt hij een beter beeld van de schaduwkant van Rotterdam. Deze keer komen de agenten en Ewout een jonge vrouw tegen die een zelfmoordpoging doet op de Erasmusbrug. Later komen zij haar weer tegen, wanneer er een melding wordt gemaakt van een jonge man die hetzelfde probeert. De twee blijken vrienden van elkaar te zijn en hebben al meerdere zelfmoordpogingen gedaan.


Let op: Dit artikel bevat omschrijvingen van zelfbeschadiging en zelfdoding.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Erasmusbrug

Ewout loopt in het begin van de aflevering mee met twee agentes, Joyce en Nadia. Zij krijgen een melding dat er een vrouw op de Erasmusbrug zit met een behoorlijke plas bloed naast haar. De jonge vrouw in kwestie heeft zichzelf in haar hals en polsen gesneden met scheermesjes. Omstanders maken zich ernstige zorgen om de vrouw en hebben de hulpdiensten om deze reden ingeschakeld.

Zelfmoordpoging

Wanneer agent Joyce met haar collega’s aankomt, knielt ze neer naast de verwondde vrouw. "Wil je mij vertellen wat er is gebeurd?", vraagt de agente. "Ik heb borderline en ik heb al wel vaker geprobeerd om zelfmoord te plegen", vertelt de vrouw uiteindelijk. De twee hebben een kort gesprek en Joyce merkt tijdens het gesprek dat de vrouw zichzelf nog steeds aan het snijden is. "Wil je dat mesje alsjeblieft neerleggen? Ik kan je niet toestaan dat je jezelf iets aandoet onder mijn toezicht", zegt ze. De vrouw wil eerst niet meewerken, maar geeft het mesje uiteindelijk toch af aan de agente. Uiteindelijk worden de wonden van de jonge vrouw verzorgd en wordt ze meegenomen door de ambulance.

Joyce

Joyce is opgelucht dat ze het gesprek met de vrouw aan kon gaan. "Ik had een goed gesprek met haar, maar moest wel duidelijk maken dat ze het mesje af moest geven. Gelukkig deed ze dat uiteindelijk ook", zegt ze. "Het is heel schijnend, want voor ons stopt het nu en zij gaat naar een kliniek. Ze zei ook: 'Als ik nu geen zelfmoord pleeg dan doe ik het volgende week.' Wij hebben er vandaag alles aan gedaan om haar in leven te houden", aldus de agente.

"Springer"

Wanneer Ewout een aantal dagen later met agenten Guido en Jacco meekijkt, krijgen ook zij een melding over een "springer" op de Erasmusbrug. De politie was al de hele avond op zoek naar deze jongen die een einde aan zijn leven wilde maken. Minstens vijf politiewagens hebben zich verzameld bij de brug om de jongen tegen te houden. De agenten knopen een gesprek met de verwonde jongen aan en besluiten daarna om zijn ouders te bellen. De politie heeft namelijk al eerder een heftigere situatie met deze jongen meegemaakt. "Zijn vader vertelde dat de jongen hulp krijgt en op de wachtlijst staat voor een intensieve behandeling, maar dat duurt ontzettend lang. Dus we bellen nu de crisisdienst om te kijken of hij met spoed beoordeeld kan worden", zegt Guido.

Autisme

De jongen heeft, net als de jonge vrouw eerder, verwondingen aan zijn arm. Ewout vraagt zich af wat hem zo somber maakt. "Ik raak snel overprikkeld door mijn autisme en dan wordt het me allemaal te veel. Ik kan het dan niet meer overzien. Het beste zou zijn om dan de hulpverlening te bellen, maar zij werken maar tot vijf uur 's avonds", stelt de jongen.

Vrienden

Ewout ziet tot zijn verbazing de jonge vrouw die hij tegen een aantal dagen geleden tegen is gekomen met agentes Joyce en Nadia. "Kennen jullie elkaar?", vraagt Ewout. De vrouw vertelt dat de jongen een vriend van haar is. "We hebben veel steun aan elkaar en ondernemen ook leuke dingen samen om even afleiding te zoeken van alles wat er om ons heen gebeurt", vertelt de vrouw.

Ewout vraagt daarnaast hoe het nu met haar gaat. "De afgelopen keer dat je mij zag, was het niet de laatste keer dat ik probeerde zelfmoord te plegen", aldus de vrouw. Vijf dagen later is ze namelijk weer naar de Erasmusbrug gegaan om hetzelfde te proberen. "Sinds ik klein ben, kijk ik al in elke kamer rond wat ik zou kunnen gebruiken en waar de uitgangen zijn om te kunnen ontsnappen", zegt ze.

Schreeuw om hulp

Onder meer Jacco krijgt tijdens zijn dienst steeds vaker meldingen van suïcide en suïcidepogingen. Hij stelt dat veel jongeren in Rotterdam kampen met mentale problemen. "Corona heeft daar zeker geen positieve bijdrage aan geleverd en de bezuinigingen op de zorg ook niet", meent hij. Jacco vertelt daarnaast dat mensen een zelfmoordpoging vaak zien als een schreeuw om aandacht. "Zo zie ik het absoluut niet. Het is eerder een schreeuw om hulp. Deze jongeren willen gewoon geholpen worden en als dat niet gebeurt, dan uit zich dat op deze manier", zegt Jacco.

Ster advertentie
Ster advertentie