FunX Amsterdam

Beeld op Museumplein vraagt aandacht voor zelfdoding onder jongeren

foto: NOS
  1. Newschevron right
  2. Beeld op Museumplein vraagt aandacht voor zelfdoding onder jongeren

Op het Museumplein in Amsterdam is vandaag een groot beeld onthuld. Als onderdeel van de campagne #stillestrijd is het beeld bedoeld om aandacht te vragen voor zelfdoding onder jongeren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het beeld

Kunstenares Saskia Stolz maakte het beeld in samenwerking met denktank Power of Art. "We willen het taboe doorbreken. Erover kunnen praten is heel belangrijk. Anders raken jongeren heel erg in een isolement", aldus Stolz.

Het beeld, dat ruim 2 bij 4 meter is, is expres heel groot gemaakt. "Jongeren voelen zich vaak heel klein van binnen als ze depressief zijn, dus ik wilde het beeld juist heel groot maken, als tegenstelling." Ook de felle kleuren zijn geen toeval. "Je kan er heel vrolijk uitzien, maar je van binnen nog steeds heel slecht voelen." Het beeld blijft twee weken staan.

Zelfdoding onder jongeren

Zelfdoding is onder jongeren de nummer één doodsoorzaak. Van alle tieners die vorig jaar overleden, stierf één op de vijf na zelfdoding. In 2022 beëindigden in totaal 67 kinderen en jongeren onder de 20 hun leven.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie